Overig

Hoe werkt het bouwen van je eigen huis?

Geschreven door admin

Een huis kopen is een van de belangrijkste momenten uit je leven. Of je nou je eerste huis alleen koopt of misschien wel met je partner, blijft een belangrijke proces en zoektocht naar de perfecte woning. Misschien koop je wel een huis in de stad of doe je mee aan project waarbij je je eigen huis kan laten ontwikkelen. Hoe werkt het bouwen van je eigen huis nou eigenlijk? Werkt de opdrachtgever met een traditioneel bouwproces of met BIM? Heb je de perfecte plek gevonden? Lees dan hier de tips die je gaan helpen bij het bouwen van je eigen droom woning.

Geld

Een van de belangrijkste aspecten binnen het bouwen van je eigen woning is geld. Want hoe wordt jouw droomhuis gefinancierd? Daarnaast speelt de grond uiteraard een belangrijke rol, want waar moet jouw huis anders gebouwd worden en door welke architect wordt dit ontworpen? De uiteindelijke realisatie van de woning wordt uitgevoerd door de aannemer. Hoe het proces precies verloopt is hierbij ook sterk afhankelijk van je budget. Een van de eerste belangrijke stappen is dan ook om je te verdiepen in je hypotheek. Voor welk type ga je en hoeveel kun je maximaal lenen? Allemaal belangrijke vragen waar je eerst antwoord op dient te krijgen voordat je het bouwproject in gang kan laten zetten.

Grond

Naast geld, speelt de grond waar jouw droomhuis komt te staan ook een belangrijke rol. Bezig jij al grond wat je misschien geërfd hebt of ga je een zelfbouwkavel kopen? In het eerste geval is het belangrijk dat er een bestemmingsplan komt voor het bouwproject voor het woongebied. Hiervoor is een bouwvergunning nodig. Betreft zelfbouwkavels kun je dit checken bij de gemeente waar je zou willen wonen.

Architectuur

Wanneer je alles rond hebt rondom je financiën en in het bezit bent van grond en een bouwvergunning, kan het ontwerpen van je eigen huis officieel beginnen. Heb je een bepaalde architectuur voor ogen? Of misschien een bepaalde kamerindeling met je eigen inloopkast. Het kan helpen je woonwensen hierbij eerst op papier te zetten voor meer overzicht wat er ook binnen je budget past. Vervolgens kun je met een architectenbureau hier verder mee aan de slag gaan. Tegenwoordig speelt duurzaamheid een steeds belangrijkere rol binnen het bouwproces. Niet alleen rondom de bouw, maar ook rondom de organisaties van de aannemer tot de architect. Het kan hierbij helpen om te checken of de samenwerkende partijen in bezit zijn van een ISO 14001 certificaat, waarmee wordt aangetoond dat er binnen de organisatie aan milieumanagement wordt gedaan.

Heb jij al voor ogen hoe jouw droomhuis eruit ziet?