uurwerk klokken horloges
uurwerk klokken horloges

Hoe werken de verschillende uurwerken eigenlijk?

Als er gekeken wordt naar horloges en klokken, kunnen er eigenlijk drie verschillende uurwerken onderscheiden worden. In dit artikel kijken we naar de verschillende uurwerken, hoe deze werken en wanneer welk type aangeraden wordt. Ook gaan we dieper in op de voordelen van deze klokken. We beginnen met de simpelste van allemaal.

Solar klok

De solar klok werkt door middel van een kleine zonnecel die in de wijzerplaat zit verwerkt. De zonnecel vangt het licht op en zet dit om in energie. Deze energie wordt vervolgens opgeslagen in een oplaadbare batterij in de klok. Het horloge werkt met zowel dag-, zon- als kunstmatig licht. Afhankelijk van het merk en het model, kan de klok één tot twaalf maanden functioneren op een volle batterij.

Ook zijn de solar klokken erg precies. Deze zijn namelijk afgestemd op atoomtijd, die bepaald wordt door een radio-ontvanger. Ook kan de tijd bepaald worden op basis van locatie, wanneer de klok verbinding maakt met minimaal vier satellieten.

Een solar klok heeft verschillende voordelen:

–           Batterij hoeft niet vervangen te worden.

–           Is erg duurzaam, aangezien de batterij lang mee gaat.

–           Erg precies, zeker de nieuwste klokken.

Quartz horloge

Bij een quartz klok wordt er een batterij gebruikt om het uurwerk draaiende te houden. Op een regelmatig interval worden er tienduizenden trillingen per seconde gegeven. Deze trillingen worden door het regelcentrum omgezet naar één impuls per seconde. Door verschillende schakelingen in het uurwerk tussen de spoel, de rotor en andere wielen, wordt deze impuls zodanig versterkt dat de secondewijzer elke seconde tikt.

Het quartz klok heeft een aantal belangrijke voordelen. Allereerst kan een quartz klok al vanaf een paar tientjes aangeschaft worden. Je kunt het zo duur maken als je zelf wil. Ook kan een quartz klok als er betrouwbaar worden gezien, kijkend naar de grote afname van dit type klok. Quartz klokken en quartz uurwerken zijn in Nederland hier verkrijgbaar. Een voorbeeld van een type klok die gebruik maakt van quartz zijn digitale klokken, zie hier wat voorbeelden.

Mechanisch uurwerk

Bij een mechanisch uurwerk is er geen sprake van een batterij. De klok werkt alleen wanneer deze opgewonden wordt, of er sprake is van een schommelende beweging. Op dat moment wordt er een veer opgespannen in de klok. Door middel van een anker wordt de kracht van de veer op een gedoseerde manier doorgegeven aan het uurwerk. Dit zorgt ervoor dat er ook daadwerkelijk sprake is van een goedlopend horloge. Wordt de kracht namelijk niet gedoseerd doorgegeven, dan loopt het uurwerk te snel.

Door de mechanische werking, ziet dit er erg fraai uit wanneer er gebruik gemaakt wordt van een open kast. Dit geeft namelijk goed inzicht in de werking. Daarbij komt dat het uurwerk erg lang mee kan gaan, aangezien er geen sprake is van een batterij die vervangen moet worden.

Al met al zijn er dus verschillende soorten klokken beschikbaar, elk met eigen voor en nadelen. De verschillende typen zijn in alle soorten en maten wel verkrijgbaar, dus er zit voor iedereen wel een klok naar wens bij. Ook de kwaliteiten van bovengenoemde types zijn doorgaans erg goed, uitgaande van een goed gekozen merk. Kijk daarom ook vooral naar het uiterlijk van de klok en of deze bij jouw stijl past.