Hoe vraag je een energielabel aan?

0
110
energielabel
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Het aanvragen van een energielabel voor bijvoorbeeld je woning dat kan iedereen doen. Je krijgt dan bezoek van een energieadviseur die na gaat kijken hoe energiezuinig jouw woning is. Een energielabel aanvragen kun je bij verschillende adviseurs doen. Zij hanteren zelf hun prijzen. Je kunt dus het beste van tevoren even een offerte aanvragen om te zien hoe duur het is om er een aan te vragen. Ze zullen met smart op je wachten. Men is maar al te blij dat jij je ervoor in wilt zetten om zo energiezuinig als mogelijk is te zijn.

Waar kijken ze naar bij het afgeven van een energielabel?

Wanneer je een energielabel aanvragen gaat komen ze langs om een beoordeling te geven. Ze kijken dan eigenlijk naar alle punten in de woning waarop je kunt bezuinigen of wat je kunt doen om zo energiezuinig als dat mogelijk is te leven. Zo zullen ze bijvoorbeeld gaan kijken naar welke apparaten jij in gebruik hebt. Dit telt niet meteen mee voor je woning, maar het is wel iets waar je op kunt letten. Wil je echt een energielabel aanvragen die puur over je woning gaat dan letten ze op dingen zoals isolatie, dubbel glas, zonnepanelen, wat voor soort ketel je gebruikt en of er nog bepaalde constructies van het huis veranderd kunnen worden.

Zo kan je ervan op aan dat een woning met houten vloeren een ander energielabel heeft dan een woning met betonnen vloeren. Dit omdat beton beter isoleert en dus minder energie vraagt om warm te worden en te blijven. Dit zijn allemaal dingen waar een energieadviseur naar kijkt wanneer hij bij jou langskomt om te beoordelen welk energielabel op jouw woning van toepassing is. 

Een energielabel aanvragen heeft dat nut?

Ja natuurlijk heeft dat nut. Je kunt op deze manier heel bewust met je energie omgaan. Wanneer je een energielabel aangevraagd hebt en je bent niet helemaal tevreden dan kan je altijd nog dingen aan je woning veranderen zodat jouw energielabel gunstiger uit gaat pakken.