Hoe voorkom je brand in je woning?

0
420
Brand in woning voorkomen
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Hoe voorkom je dat je een 112-nummer moet bellen door brand in je woning? Het brandveilig maken van je huis is een grote stap in het veiliger maken van je huis. Een woningbrand kan grote consequenties hebben voor je gezondheid, de gezondheid van je gezin en je financiële situatie. Hieronder geven we je een aantal tips om woningbrand te voorkomen en te werken aan je brandveiligheid. 

 

De grootste oorzaken van het ontstaan van een brand in je huis zijn vooral elektrische apparaten, de CV-ketel, gas dat gebruikt wordt bij het koken en kaarsen, de open haard en opgestoken sigaretten. Volgens verzekeraars komt bijna de helft van de branden door elektrische apparaten. De combinatie van stof en warme apparaten zorgt ervoor dat er brand kan ontstaan. 

 

Kom jij uit de provincie Drenthe? Dan vind je via deze link het laatste 112 Drenthe nieuws!

De hulplijn 112 bellen

Tips die we kunnen geven om het risico op dit soort branden te verminderen zijn om de apparaten na gebruik niet op stand-by te zetten. Zet de apparaten na gebruik liever helemaal uit, om er zo voor te zorgen dat stof geen warme kan opvangen. Zorg er bijvoorbeeld ook voor dat je de vaatwasser, droger en de wasmachine ook uitzet. Laat deze niet werken terwijl je zelf niet thuis bent. Als er toch brand uitbreekt, dan ben je in ieder geval thuis om in te kunnen grijpen. 

Maak het filter van de droger schoon

Zorg er ook voor dat je het filter van de droger dat de pluizen opvangt regelmatig leegmaakt, het liefst na iedere droogbeurt. Het schoonmaken van dit filter verkleint de kans dat deze vlam gaat vatten. Branden binnen het huis door de droger komen erg vaak voor. Het is dus zeker verstandig om hier rekening mee te houden. Dit geldt ook voor het schoonmaken van andere elektrische apparaten. Zorg dat je elektrische apparaten altijd schoon zijn en vrij zijn van stof. Kleine beetjes stof kunnen op apparaten al snel brand veroorzaken. 

 

Als je je telefoon, computer of tablet aan het opladen bent kun je beter thuis zijn. Net als bij het laten draaien van de vaatwasser, wasmachine of droger wanneer je niet thuis bent kun je beter niet je telefoon, computer of tablet opladen wanneer je zelf niet thuis bent. Het gevaar op brand is altijd aanwezig en je kunt maar beter thuis zijn wanneer je toch te maken krijgt met brand.

 

Huishoudelijke apparaten zijn een grote veroorzaker van de branden die in huis worden veroorzaakt. Regelmatig komen er woningbranden veroorzaakt door huishoudelijke apparaten voorbij op HardNieuws.nl. Door je hier bewust van te zijn kun hier rekening mee houden. Een veilig huishouden en brandvrij huishouden begint bij jezelf. Is er toch een keer brand, dan kunnen je bellen naar 112.