Hoe verwarm jij je huis?

0
564
WonenWonen

In de meeste Nederlandse huizen is centrale verwarming aangelegd. Maar dat wil nog niet zeggen dat dit ook meteen de enige manier is waarop wij onze huizen verwarmen. Wat doe jij, om het in je woning lekker warm te maken als het buiten koud is?

 

Centrale verwarming: lekker praktisch

De meeste woningen zijn voorzien van centrale verwarming. Dit houdt in dat de verwarming van het gehele huis wordt geregeld vanaf een centraal punt en via één systeem. Er wordt gewerkt met een, al dan niet ‘slimme’, thermostaat, waarop je aan kan geven wat je als temperatuur wilt instellen. De cv-ketel gaat vervolgens aan de slag, en pompt warm water door de buizen en radiatoren die door de hele woning lopen, net zolang tot de gewenste temperatuur bereikt is.

 

Een gemakkelijk systeem, omdat je met één apparaat de temperatuur in de hele woning kan regelen. Alle kamers die je wilt verwarmen worden aangesloten op het verwarmingssysteem, en voorzien van een radiator. Dat kan een hele simpel, basic radiator zijn, maar steeds vaker wordt er ook gekozen voor een mooie designradiator. Deze zijn zodanig vormgegeven dat ze eerder een aanwinst voor de ruimte zijn dan een praktisch, maar weinig stijlvol onderdeel, zoals bij traditionele radiators vaak het geval is.

 

De badkamer is vaak een geval apart. Hier doet de radiator vaak ook direct dienst als handdoekenrek: slim, want zo verwarm je niet alleen de ruimte, maar droog en verwarm je ook direct de handdoeken. Een speciale badkamer radiator biedt hier vaak volop ruimte voor.

 

Het kan ook anders

Het systeem van centrale verwarming is voor de meeste mensen heel praktisch, maar kent ook wat nadelen. De thermostaat bevindt zich vaak in de woonkamer, wat betekent dat het systeem de temperatuur aldaar als uitgangspunt neemt. Als de zon vol in de kamer schijnt, of als zich veel mensen in de ruimte bevinden, kan de temperatuur hier al snel aardig oplopen. Hierdoor zal de centrale verwarming niet ‘aanslaan’ en gaan verwarmen, terwijl het in de rest van het huis een stuk frisser kan zijn.

 

De laatste jaren is ook de (al dan niet open) haard weer populairder geworden. Mensen vinden het gezellig, zo’n haard, en bovendien kan het goedkoper uitvallen dan een centrale verwarming. Ook hier loop je echter weer tegen het probleem aan dat de woonkamer door de haard lekker warm wordt, maar de rest van het huis daardoor juist extra fris zal worden, omdat de centrale verwarming niet aan het werk wordt gezet. Denk daarbij bij het plaatsen van een haard, en overweeg om de thermostaat van de CV in een andere ruimte dan de woonkamer te plaatsen.