Hoe verbeter ik de geluidsisolatie van mijn woning?

0
1879
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Om de geluidisolatie van een woning te verbeteren, moeten er een paar zaken onder de loep nemen. Wat heeft daadwerkelijk verbetering nodig? De geluidsabsorptie of de geluidsisolatie. Is het de bedoeling dat anderen geen last wordt bezorgd of mogen er geen geluiden van buitenaf naar binnendringen.

Geluidsisolatie moet je realiseren wanneer je niet wil dat anderen last van je hebben. Twee naast elkaar gelegen appartementen of twee woningen onder één kap hebben geluidsisolatie tussen de ruimtes in de vorm van bijvoorbeeld een dubbele muur met geluidswerend materiaal. Ook binnen de woning is er geluidsisolatie tussen de ruimte waar je verblijft en de buitenwereld. Het zou ondoenlijk zijn om te leven met alle geluiden van je buren en het verkeer. Het isoleren gaat het beste met beton of metselwerk.

Een professionele geluidsisolatie kan het beste met geluidsisolerend materiaal bewerkstelligd worden. Een dubbele wandconstructie zorgt ervoor dat er bijna geen geluid vanuit de ruimte naar buiten komt. Goede isolatie is belangrijk wanneer mensen rondom je kamer geen last willen van de geluiden.

Geluid van buiten

Door de ramen in onze woonruimtes hebben we de meeste last van geluiden van buitenaf. Dubbele beglazing geeft veel verbetering op dit punt. De lichtspouw is de ruimte tussen de twee glaspanelen. Een lichtspouw van 100 mm zorgt voor weinig geluid van buitenaf. Hoe minder deze lichtspouw is, hoe meer geluiden van buitenaf de woning binnendringen. Dubbel glas is eigenlijk van oorsprong bedoeld om de warmte zoveel mogelijk binnen te houden. Dit is standaard dubbel glas. Dit werkt minder om geluiden buiten te houden.

Burengerucht

Heel veel mensen hebben last van hun buren. Er worden zelfs televisieprogramma’s aan besteed. Menig burenruzie komt door geluidsoverlast. Dit kan worden voorkomen door een voorzetwand te plaatsen welke gemaakt is van geluidswerend materiaal. Een slappe wand van gips wordt een stukje vanaf de bestaande wand geplaatst en de tussenruimte wordt gevuld met geluidswerend materiaal. Steenwol is een van de materialen die veelvuldig toegepast wordt in dit geval. Het is misschien belangrijk om een geluidsadviseur in de arm te nemen die kan nagaan of de manier die je wilt gebruiken de juiste is. Het kan namelijk ook nog zo zijn dat de geluiden via plafond of vloer binnenkomen. Dan is het plaatsen van een voorzetwand zinloos en moeten er andere maatregelen worden genomen.

Voorzetwanden

Een aantal voorzetwanden die goed te gebruiken zijn voor geluidsisolatie zijn:

– Multiflex, Spaanplaat en MDF-plaat met een dikte van 18 mm.

– Gipsvezelplaten met een dikte van 10 mm.

– Cementgebonden vezelplaten met een dikte van 12 mm.

– Gipskartonplaten van 12.5 mm.

De meestgebruikte voorzetwand is de gipskartonnen plaat. Makkelijk te verwerken en kan worden aangebracht op metalen of houten regels die op of voor de muur worden geplaatst.

Niet geschikt om als voorzetwand te gebruiken zijn gasbetonblokken. Ook gipsblokken zijn niet het juiste materiaal om als isolatie te gebruiken. Ze zijn niet buigzaam en kunnen er zelfs voor zorgen dat geluidsisolatie verminderd.

Kijk voor nog meer informatie over het isoleren tegen geluiden van buitenaf op Silenta.nl