Hoe registreer ik een domeinnaam?

0
147
domeinnaam
Design en lifestyle

 

Als je een eigen website wil maken of je eigen e-mailadressen wil gebruiken, is het belangrijk om je domeinnaam te registreren. Je legt je domeinnaam vast in een specifiek register, dat je kunt herkennen aan het gedeelte achter de punt: .nl of .com bijvoorbeeld. Echter is het wel zo dat wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Je kan dus alleen een domeinnaam kiezen die nog niet in gebruik is. In dit artikel krijg je meer informatie over hoe je een domeinnaam registreert en waarop je moet letten als je dit gaat ondernemen.

 

Aan welke eisen moet een domeinnaam voldoen?

  • Een domeinnaam moet minimaal twee en mag maximaal 63 tekens bevatten;
  • In een domeinnaam mogen alleen letters, cijfers en een liggend streepje voorkomen;
  • Houd een domeinnaam zo kort mogelijk. Een korte domeinnaam is vaak makkelijker te onthouden en sneller te typen;
  • Let op je spelling. Een creatieve domeinnaam is leuk maar is in de werkelijkheid moeilijk vindbaar op internet. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van het nummer “0” in je domeinnaam. Deze wordt vaak verward met de letter “O” en vice versa. Maak het jezelf dus niet te moeilijk;
  • Ben je inspiratieloos, zoek dan naar verlopen domeinnamen. Deze namen zijn weer vrijgekomen;
  • Kies de juiste keywoorden. Probeer een domeinnaam te kiezen die relevant is voor jouw website. Dus verkoop je kleding, verwerk in je domeinnaam dan iets met kleding.

Hoeveel kost een domeinnaam?

Hostings mogen zelf bepalen welke kosten zij in rekening brengen voor domeinnaamregistratie. Hierdoor verschillen de prijzen onderling. Bij vele hostings kan je voor een paar euro per jaar een domeinnaam vastleggen. Let alleen wel op dat als het jaar voorbij is, dan wordt de registratie automatisch verlengd. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen je domeinnaam niet te verlengen. Je kan de registratie dan opzeggen of je domeinnaam verkopen.