Het vinden van de juiste kachel kan een hele opgave zijn. U kiest namelijk niet alleen een houtkachel omdat u deze mooi vindt. Het belangrijkste aspect hierbij is toch wel het vermogen van de haard. Neemt u een sfeerhaard met teveel vermogen voor uw kamer dan zult u de kachel teveel moeten smoren om het niet te warm te krijgen. Dit is erg slecht voor de verbranding en geeft veel aanslag in de schoorsteen waardoor het risico op schoorsteenbrand toeneemt. Kies dus altijd een haard die qua vermogen dus past in de ruimte waar deze

geplaatst wordt. Het is ook erg belangrijk hoe uw indeling van de kamer gaat worden zodat u nog op een normale afstand tot de kachel kunt blijven zitten zonder dat u het echt te heet krijgt. Ook is de keuze voor een convectie model of een stralings model belangrijk. Bij erg hoge plafonds is het beter om voor een stralingsmodel te gaan omdat er bij een convectie model de warmte van boven naar beneden wordt opgebouwd.

Houtkachels van goede kwaliteit

Enkele merken die haarden leveren van goede kwaliteit en waar u vele uren stook plezier kunt beleven zijn:

  • Barbas
  • Contura
  • Dik Geurts
  • Jacobus
  • Jotul
  • Morso
  • Wanders

Al deze producenten produceren kachels van hoge kwaliteit en zijn voorzien van de juiste keuringen. De garantie termijn kan bij sommige producenten oplopen tot wel 10 jaar!

Het verkrijgen van het juiste advies

Omdat er zoveel verschillende houtkachels op de markt zijn en u natuurlijk wilt dat u in uw persoonlijke situatie voor de juiste houtkachel gaat kunt u het beste advies inwinnen bij de juiste haarden specialist. Deze kan dan bij u thuis de situatie bekijken en u adviseren over het vermogen van de kachel. Ook kan deze voor u de bestaande schoorsteen controleren of voor u bekijken hoe er een nieuw schoorsteen kanaal aangelegd kan worden als deze er nog niet is.