Hoe jij bezwaar tegen de WOZ waarde kunt maken

0
26
Design en lifestyle

In maart ontvang je ieder jaar een WOZ-beschikking. De WOZ waarde van je woning is de waarde die de gemeente bepaald heeft. Deze waarde heeft invloed op bepaalde heffingen en belastingen. Je wilt liever niet dat je woning veel lager geschat wordt dan de werkelijke waarde. Echter, is het net zo nadelig als de waarde hoger geschat wordt. Dat leidt er namelijk toe dat je onnodig veel belasting betaalt. Is de WOZ waarde hoger dan jouw woning echt waard is? Dan kun je bezwaar WOZ waarde indienen. In het bezwaarschrift geef je aan waarom jouw woning minder waard is dan in de WOZ-beschikking aangegeven wordt. De gemeente kan er vervolgens voor kiezen om het bezwaar te accepteren of te weigeren. Daarna zou je nog in beroep kunnen gaan bij de rechter.

Heeft het zin om bezwaar tegen de WOZ waarde in te dienen?

Om te beginnen is het verstandig om voor jezelf na te gaan of de WOZ waarde echt niet klopt. Daarbij is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de waarde altijd bepaald is op 1 januari van het voorgaande kalenderjaar. De huidige woningwaarde kan dus verschillen van de WOZ waarde. Twijfel je of de WOZ waarde wel of niet klopt? Informeer dan bij een makelaar, bij je buren en/of laat een taxateur komen. Lijkt het erop dat de waarde inderdaad niet klopt, dan wordt het tijd om bezwaar tegen de WOZ waarde in te dienen. Belangrijk is dat je dit binnen zes weken doet.

Lukt het niet om binnen zes weken bezwaar tegen de WOZ waarde in te dienen? Dan is het belangrijk dat je een pro forma bezwaarschrift stuurt. Je kunt daarin aangeven dat je later een aanvulling zal sturen met daarin argumenten etc. Zo voorkom je dat je je rechten verliest, omdat je niet op tijd bezwaar maakt. Geef in het pro forma bezwaarschrift wel aan voor wanneer je de aanvulling op zal sturen.

Welke WOZ bezwaar argumenten kun je gebruiken?

Wil je bezwaar tegen de WOZ waarde maken, dan is het belangrijk dat je goede argumenten hebt. Zijn de referentiepanden die de gemeente gebruikt heeft bijvoorbeeld meer waard vanwege de ligging of de staat? Dan zijn dat goede argumenten waarom jouw woning minder waard zou zijn. Vermeld al deze argumenten in het bezwaarschrift. Als je met goede argumenten komt, is de kans namelijk het grootst dat de gemeente het bezwaar zal accepteren. Als het bezwaarschrift geweigerd wordt, kun je overigens nog in beroep gaan bij de rechter. 

Lees op de website van je gemeente hoe je bezwaar in kunt dienen

Heb je nog extra informatie nodig over het indienen van een bezwaar tegen de WOZ waarde? Dan is het niet onverstandig om even de website van je gemeente te bekijken. Ook daar vind je namelijk informatie over het indienen van de bezwaarschriften. Tegenwoordig is het vaak ook al mogelijk om telefonisch bezwaar in te dienen. Werkt dat niet, dan kun je altijd nog een mail sturen. Het is dan alleen wel van belang dat je dit ook op tijd doet.