Hoe je iemand kunt steunen na verlies

0
263
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Als je iemand kent die recentelijk een geliefde is verloren, is dat ontzettend triest. Soms is het ook nog best lastig om diegene dan te troosten, je weet niet zeker waar deze persoon behoefte aan heeft. Hier zijn wat tips en ideeën die je misschien op weg kunnen helpen om te laten zien dat je met je vriend of vriendin meeleeft. 

Luisteren

De eerste stap is om jezelf beschikbaar te maken als degene die rouwt daar behoefte aan heeft. Als diegene iets kwijt moet, laat dan weten dat je bereid bent om te luisteren. Iemand wil misschien herinneringen met de overleden persoon delen of gewoon nadenken over wie diegene was in zijn of haar leven. Probeer niet zozeer een gesprek te voeren, maar luister gewoon naar wat die persoon graag van zich af zou willen praten. 

Kaartje

Het is misschien cliché, maar condeleance kaarten zijn niet voor niets al zo lang in gebruik. Het is de traditionele manier om iemand te laten weten dat je met diegene meeleeft. Dit is een goede optie als degene die je wil troosten wat minder dichtbij je staat of niet heel nauw mee in contact bent. Op het kaartje kun je noemen dat je meerouwt en dat je beschikbaar bent als diegene je nodig heeft, even als sterkte toewensen. 

Rouwboeket

Een originele maar hele mooie manier om steun te betuigen na verlies is het geven van een rouwboeket. Een rouwboeket bestaat veelal uit witte bloemen en deze witte kleur staat voor diepe eerbied en respect. Een rouwboeket bestellen laat aan de ander zien dat je steun betuigt in het rouwproces zonder dat je daar veel woorden voor hoeft te gebruiken. Door het boeket in huis te zetten weet degene die het verlies heeft meegemaakt dat jij er voor ze bent en aan ze denkt. 

Creëer zelf iets

Dit kan in de vorm van een tekst, tekening of gedicht zijn. Als je creatief bent, is dit een hele mooie manier om te laten zien dat je iemand steunt die rouwt. En om degene die is overleden eer te bewijzen. 

Afleiding

Dit is per situatie verschillend, maar je kan iemand mee erop uit nemen om even wat afleiding te zoeken. Maak bijvoorbeeld een strandwandeling, ga een ijsje halen of bowlen. Het zijn random ideeën die de persoon die verdrietig is even meenemen om niet aan het verlies te hoeven denken.