Meubels

Hoe houdt je je bank in optimale conditie?

Geschreven door admin

Ga je een bank kopen? Dan wil je dit uiteraard zo lang mogelijk in goede conditie houden. Zo kan je jarenlang van jouw aankoop genieten. Maar dit geldt ook voor je bestaande bank. De meeste meubelbedrijven geven een aantal onderhoud tips mee bij je aangeschafte bank. Het is dus wel van belang om deze tips eerst grondig na te lezen. Zo ben je zeker dat je de juiste technieken en producten gebruikt. Verkeerd onderhoud kan je bank onherroepelijk beschadigen. Je wilt natuurlijk het levensduur verlengen en niet verkorten!

Het onderhouden van een leren bank

Bij het onderhouden van een leren bank zitten wel wat schoonmaak en onderhoud voorwaarden aan. Wilt u wat tips voor een bank in het leer? We hebben deze tips onderverdeeld in twee delen; wekelijks onderhoud en jaarlijks onderhoud.

Wekelijks onderhoud van een leren bank

Je interieur krijgt waarschijnlijk wekelijks of om de twee weken een grondige schoonmaakbeurt. Vergeet dan ook niet om je leren bank onder handen te nemen. Gebruik hiervoor een stofdoek. Zorg ervoor dat deze stofdoek niet afgeeft van kleur -gebruik bij deze dan een witte doek- en dat het geen zeep resten bevat van een ander meubilair. Dit kan het leer namelijk beschadigen.

Jaarlijks onderhoud van een leren bank

Om de bekleding in topconditie te houden, moet het regelmatig ‘gevoed’ worden. Dit voorkomt uitdroging en zorgt ervoor dat het leer mooi soepel blijft. Gebruik hiervoor onderhoudsproducten die speciaal voor een leren bank is. Je kan er ook voor kiezen dit te laten doen door een professioneel bedrijf. Zij zullen uw bank reinigen, en weten precies hoe ze het leer moeten behandelen en kunnen dan ook meteen de bank nabehandelen, met een vuilafstotend middel.

Het Onderhouden van een stoffen bank

Heel wat mensen kiezen (of hebben) een stoffen bank. Ze houden van de warme en gezellige uitstraling van dit materiaal. Ook voor hen hebben we een aantal handige onderhoud tips voor een stoffen bank.

Wekelijks onderhoud van een stoffen bank

Een stoffen bank kan je makkelijk schoonmaken met behulp van een stofzuiger. Zo verwijder je vuil en stof dat zich heeft opgehoopt. Een smal mondstuk kan van pas komen om alle spleetjes en gaten te bereiken.

Jaarlijks onderhoud van een stoffen bank

Daarnaast is het aangeraden om je stoffen bank elk jaar een grondige onderhoudsbeurt te geven. Zo worden vlekken, lichaamszouten- en vetten verwijderd. Dit kan je ook laten doen door een professioneel bedrijf. Zij zullen je bank reinigen, ze weten precies hoe ze de vlekken moeten behandelen en kunnen dan ook meteen de bank nabehandelen, met een vuilafstotend middel.

Onderhoud en schoonmaak producten

Er zijn een heleboel verschillende onderhoud tips voor een bank en bij behorende schoonmaak producten voor elk soort leer en stof. Daarom is het goed te weten wat voor soort bekleding je bank heeft. Ben je niet 100% zeker dat een product gebruikt mag worden? Test het dan eerst op een minder zichtbare plaats. Zo voorkom je zichtbare vlekken of beschadigingen.

Voorkomen is beter dan genezen

Heel wat slijtage en beschadigingen kunnen voorkomen worden door voorzichtig met je bank om te gaan.

Pas bijvoorbeeld op met:
– Scherpe kledingstukken, zoals riemen en sierspijkers in jeansbroeken. Ze kunnen je bank makkelijk beschadigen.
– Eten en drinken, dit kan vaak voor problemen zorgen. Dit zorgt al gauw voor vlekken en vuiligheid.
– Een vaste zit plek? Keer en schud regelmatig de kussens op.
– Het afknippen van losse draden, steek deze terug.
– De was voorschriften, Sommige stoffen banken hebben afneembare hoezen. Lees de instructies van de meubelbedrijf waar je het bank vandaan hebt om te controleren of ze in de wasmachine mogen.
– Verwarming en zonlicht, Zonlicht kan schadelijk zijn voor de kleur van een bank. Als het gedurende lange tijd wordt blootgesteld aan direct zonlicht, kan de kleur haar levendigheid verliezen. Houd hier dus rekening mee als je een plaats voor je nieuwe bank zoekt. Ook de verwarming kan voor problemen zorgen, vooral bij een leren bank. Een radiator die te dicht bij een leren bank staat, kan het leer uitdrogen.

Met deze onderhoud tips voor een bank proberen we alleen te zeggen dat wat mooi is, moet mooi blijven. Als je bank goed verzorgt wordt, verleng je daar de levensduur van, dus kan je ook heerlijk lang genieten van je mooie meubel!