Ventilatie is belangrijk, zeker ook in je huis. We ademen continue in en uit, en daardoor verandert de samenstelling van de lucht om ons heen langzaam maar zeker. Een deel van de lucht die we inademen, wordt namelijk in ons lichaam omgezet in CO2. De zuurstof wordt voor allerlei processen in ons lijf gebruikt, terwijl de CO2 die tegelijk in ons lijf vrijkomt juist niet meer nodig is, en om die reden wordt uitgeademd. Zit je in een compleet afgesloten ruimte, dan zal de lucht om je heen dus steeds minder zuurstof en steeds meer CO2 gaan bevatten, en daar ga je je niet beter door voelen.
Zorg altijd voor frisse lucht
Zorgen voor frisse lucht is dus belangrijk, en zou dag en nacht door moeten gaan. Woon je in een oud huis dat erg gevoelig is voor tocht door alle kleine kiertjes die zich overal bevinden, dan ventileer je eigenlijk al zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Maar zeker nieuwbouwwoningen zijn zo ontworpen dat er nauwelijks meer kieren over zijn. Dat is op zich goed, want ook isolatie is belangrijk en goed voor het milieu, maar alleen als je het combineert met goede ventilatie.
De makkelijkste manier om dat te realiseren is door gewoon hier en daar wat ramen en deuren open te zetten. Laat de frisse lucht maar lekker naar binnen stromen, en de ‘gebruikte’ lucht naar buiten. Of dit echter erg handig is valt te bezien: zeker in de winter stroomt op deze manier ook meteen de warme lucht waar de verwarming zo zijn best op heeft gedaan naar buiten. En om nu onder ieder open raam een elektrische radiator te zetten om de boel weer op te warmen, dat is ook verre van duurzaam.
Kies voor een goed systeem
Gelukkig zijn veel moderne woningen uitgerust met een systeem dat zorgt voor een aardige ventilatie. Een heel simpele manier om dat te doen, is door luchtroosters boven ieder raam te plaatsen. Op deze manier blijft er enige circulatie in stand, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Of het genoeg is, zeker in bijvoorbeeld een slaapkamer waar de deur gesloten is, dat valt te bezien. Zeker op windstille dagen en wanneer er gordijnen over het rooster heen hangen, is de circulatie minimaal.
Beter is het om te kiezen voor een mechanisch systeem, dat actief lucht van buiten naar binnen haalt en andersom. Hierbij hoef je ook niet bang te zijn dat alle warme lucht in de winter naar buiten weg stroomt: kies je voor een WTW systeem, dan heb je dat probleem niet. WTW staat voor warmteterugwinning, wat betekent dat wel de lucht, maar niet de warmte naar buiten verdwijnt. Deze wordt opgevangen en opnieuw gebruikt om de binnenkomende lucht te verwarmen.