Hoe en wanneer kun je het beste het gras maaien?

0
925
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Een lust voor het oog: een strak en felgroen grasgazon waar menig voetbalclub jaloers op zou zijn. Het gras geldt als de basis en het centrale middelpunt van je tuin. Je complete tuinuitstraling valt of staat met de kwalitatieve looks ervan. Niets vervelender dan gele plekken, stukken mos en een hobbelig grasveld. Reden des te meer om je even goed te verdiepen en het hoe en wanneer van een grasgazon maaien. Dit kost je maar een paar minuten tijd voor puur tuingenot het hele jaar door.

Kies de juiste maaifrequentie

Veel mensen gaan al in de fout door het gras ofwel te vaak ofwel te weinig te maaien. Dit hangt allereerst af van het type gras dat je hebt. Heb je een siergrasveld, dan moet je vaker maaien dan wanneer je een speelgazon hebt. In het algemeen kun je je gras in het voorjaar het beste wekelijks maaien en in de zomer iedere twee weken. Is de zomer voorbij dan kun je weer op de voorjaarsfrequentie van wekelijks maaien overstappen. Op deze manier bevorder je de grasgroei wat resulteert in een sterk en stevig gazon. Bovendien krijgen mos en onkruid hierdoor nauwelijks kans om op te steken.

De maaihoogte is belangrijk

Overbodig allicht, maar maai je gras bij droog weer. Maai het gazon vervolgens niet te kort. Dit veroorzaakt uitdroging van het gras en de lelijke plekken die je nu juist wilt voorkomen. De ideale maaihoogte is 3 tot 4 centimeter. Bij de laatste maaibeurt van het jaar mag je hier 2 centimeter bovenop tellen.