rookmelder

Het is iets waar je niet dagelijks over nadenkt, maar wat zeker zeer belangrijk is: hoe brandveilig is jouw huis? In slechts enkele minuten kan een kleine brand uitgegroeien tot een grote vuurzee. Een scenario waar we eigenlijk niet aan willen denken, maar doe jij er momenteel genoeg aan om dit scenario uit te sluiten? Hieronder bespreken we een aantal tips om de kans op brand in huis te verkleinen, maar ook wat te doen bij brand.

 Rookmelders

Zorg voor rookmelders in het huis! Rookmelders zijn van levensbelang, want de meeste slachtoffers hebben een grote hoeveelheid rook ingeademd. Overdag merk je natuurlijk als er rook is, maar als je slaapt merk je dat niet. Binnen een korte tijd kun je ongemerkt de giftige gassen inademen en zonder dat je het merkt kan dit desastreuze gevolgen hebben.

Blusmiddel

Vaak kun je eenvoudig en snel een brand snel blussen met het juiste blusmiddel. Maar niet elk blusmiddel is overal voor geschikt! Je kunt soms beginnende brandjes blussen met water (niet bij olie of vet!). Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het gebruik van de tuinslang. Het is daarnaast ook handig om een blusdeken in huis te hebben. Hiermee kun je iets of iemand afdekken als deze in de brand staat. Uiteraard kun je ook een brandblusser in huis zetten, maar het is belangrijk om deze regelmatig te laten controleren. Zo weet je zeker dat de brandblusser bij brand werkt!

Vluchtplan

Weet jij hoe je moet vluchten als er brand uitbreekt? Heb je weleens nagedacht over hoe iemand een brand ontvlucht die op een zolderkamer slaapt? Hierbij kun je denken aan een brandladder. Toch weten veel mensen vaak niet hoe zij het beste uit hun huis kunnen komen. Uiteraard is het belangrijk om hier stil bij te staan. Daarnaast is het handig om af te spreken wie eventuele huisgenoten of kinderen wakker maakt bij brand. Spreek daarnaast af waar jullie elkaar weer tegenkomen bij het ontvluchten van de flat, zodat je zeker weet dat iedereen in veiligheid is.

 Toch kan het zijn dat met bovenstaande tips je huis toch misschien verwoest wordt door brand. Het is daarom belangrijk om een brandverzekering af te sluiten. Let hier wel op dat er meerdere verzekeraars zijn die deze afsluiten en kijk goed naar welke verzekeraar de beste optie voor jou is. Je kunt daarnaast ook op ervaringenreview.nl online beoordelingen en reviews lezen, zodat je een goed en duidelijk beeld krijgt van wat de verzekeraar je te bieden heeft.