Veilig wonen

Hoe bewust kies jij je nieuwe wasmachine uit?

Geschreven door admin

De verschillende wasmachine fabrikanten doen hun uiterste best om een wasmachine energiezuinig te maken. Tenminste, dit doen ze sinds ongeveer vijf jaar. In het verleden verbruikten wasmachines gemiddeld veel meer energie en water. Vandaag de dag proberen wasmachine fabrikanten zich te onderscheiden op het gebied van energiezuinige wasmachines.

De wasmachines zijn in verschillende energielabel ingedeeld. Aan de hand van dit label kun je zien hoeveel energie en water de wasmachines verbruiken en de labels lopen van A+++ tot en met D. In Nederland zijn de wasmachines fabrikanten verplicht een wasmachine van een energielabel te voorzien.

Hoe besparen met een wasmachine?

Geld besparen komt natuurlijk altijd goed uit. Helemaal als het op een makkelijke en simpele manier kan. De gemiddelde huishouden in Nederland gebruikt zo’n 3.600 kWh aan energie wat ongeveer neer komt op zo’n € 790 aan verbruikskosten per jaar. Het is goed om te weten dat wasmachines tot één van de grotere waterverbruikers behoort in een huishouden.

Door een wasmachine aan te schaffen met een laag energie- en waterverbruik vallen de maandelijkse kosten aan energie en water maandelijks flink wat lager uit. Er zijn verschillende websites waar je precies kunt uitrekenen hoe snel je je wasmachines hebt terug verdient. Het is een feit dat energiezuinige wasmachines over het algemeen een stukje duurder zijn. Echter verdien je een wasmachine met label A+++ en een aanschafwaarde van € 800 binnen vijf jaar terug.

Wat moet je nog meer weten?

Ook zal je je moeten afvragen of een energiezuinige wasmachine iets voor jou is. Het is namelijk bewezen dat energiezuinige wasmachines minder krachtig zijn. Je zult op een lagere temperatuur moeten wassen, waardoor het langer duurt voordat de vieze was schoon is. Daarom raden wij aan om je eigen situatie te bekijken en op basis daarvan te bekijken hoe krachtig jouw nieuwe wasmachine moet zijn.

Er zijn namelijk genoeg wasmachines te vinden die voldoende energie en water besparen, maar toch goede prestaties leveren. Het beste kun je informatie inwinnen bij de consumentenbond, de winkelier of bijvoorbeeld het internet. Persoonlijk heb ik ook goede ervaringen met deze website.

Als je eenmaal een wasmachine hebt aangeschaft, zou je ook energie en water kunnen besparen door de trommel vol te gooien, harder te centrifugeren, niet te heet wassen en het eco programma gebruiken. Wanneer je je consequent aan deze tips houdt, zal je zien dat er maandelijks flink wat te besparen valt.