Hoe bereik je het rendement van zonnepanelen?

0
368
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Er wordt veel over gelezen en geschreven. En ook wij dragen ons steentje daaraan bij. We hebben het over zonnepanelen. Volgens velen een duurzame investering, volgens anderen een middel om energie op te wekken die nog onvoldoende rendement oplevert. Dat je kan besparen met zonnepanelen, daar is iedereen het over eens. Maar hoe snel verdienen de zonnepanelen zichzelf terug en hoeveel winst behaal je daarna nog? Om zelf uit te rekenen hoeveel zonnepanelen op kunnen leveren in jouw situatie, is het handig om de mogelijke kosten en opbrengsten zelf op een rijtje te zetten.

Zet de kosten op een rijtje

Hoeveel de kosten in jouw situatie worden kunnen we van tevoren niet exact zeggen. Wel kunnen we aangeven waar je op moet letten en rekening mee moet houden. Allereerst is er natuurlijk de aanschaf van de zonnepanelen. De prijzen van zonnepanelen liggen tegenwoordig lager dan ooit. En de gemiddelde prijs van zonnepanelen blijft alsmaar dalen. Het is dus zeker een goed moment om te investeren in zonnepanelen. Naast de aanschafkosten die je ook rekening te houden met installatiekosten. De meeste mensen gaan niet zelf het dak op om zonnepanelen te installeren. Na de installatie heb je wellicht ook nog te maken met onderhoudskosten, daar kan je vaak een abonnement voor afsluiten.

zonnepanelen-noord-nederland

Hoe snel verdienen de zonnepanelen zichzelf terug?

Omdat je stroom bespaart verdien je de de kosten van zonnepanelen automatisch weer terug. Tenminste als de zonnepanelen lang genoeg meegaan om de aanschafprijs er weer uit te halen. Stel je bespaart per jaar € 500 aan stroom, en de aanschafprijs van de zonnepanelen inclusief installatie is € 5000, dan doe je er 10 jaar over om de investering weer terug te verdienen. Deze getallen zijn slechts voorbeelden. Klik op de link in dit artikel om een berekening in jouw situatie uit te voeren.

Hoelang gaan de zonnepanelen mee?

Wanneer je de investering eenmaal hebt terugverdiend, maak je alleen nog maar winst. Omdat je de investering al hebt terugverdiend, en nog steeds bespaart op de stroom ben je per jaar voordeliger uit dan voorheen. Investeren in zonnepanelen, draagt bij aan een beter milieu en een lagere energierekening.