Het verschil tussen erfbelasting en schenkbelasting

  0
  863
  Design en lifestyleDesign en lifestyle

  Wanneer iemand komt te overlijden zijn er (helaas) een hoop zaken waar je rekening mee moet houden. Naast de uitvaart, moet er ook over de erfenis nagedacht worden. Vaak is dit van te voren al goed vastgelegd, zodat er geen ruzies over ontstaan. Bij een erfenis wordt er verwacht dat je belasting betaalt over het vermogen en dit is vastgelegd in de successiewet. Deze wet bestaat al sinds 1956 en regelt twee soorten belastingen: erfbelasting en schenkbelasting. Beide belastingen worden gebruikt voor andere doeleinden en daarom is het goed je hierin te verdiepen. Het verschil tussen beide belastingen en waar je precies mee te maken krijgt, lees je hieronder!

  Erfbelasting

  Erfbelasting treedt in werking als je geld en/of zaken van waarde erft. Over het bedrag moet je als burger belasting betalen maar hier zijn ook diverse vrijstellingen voor. Bij overlijden ligt dit net even wat anders, omdat je maar te maken hebt met 1 vrijstelling. Dit in tegenstelling tot de schenkingsvrijstellingen die je meerdere keren kunt toepassen. Het nalatenschap van de erfenis kan bijvoorbeeld bestaan uit alle bezittingen en schulden die een overledene achterlaat. Het vaststellen van geldbedragen van de erfenis is niet zo ingewikkeld, maar voor de erfenis en inboedel ligt dit een stukje moeilijker. Bij de erfbelasting hoef je namelijk alleen de economische waarde van de inboedel aan te geven en dit is het bedrag wat de hoogste bieder ervoor geeft. Daarnaast is het ook verstandig om de WOZ-beschikking van het jaar na overleden goed te bekijken, omdat je daar vaak duizenden euro’s mee kunt besparen. Let wel op: de aangifte moet vaak binnen acht maanden na het overlijden gebeuren, dus wacht hier niet te lang mee. 

  Schenkbelasting

  Schenkbelasting wordt ook wel gezien als een vermogensoverdracht en deze schenking vindt plaats gedurende het bestaan van deze persoon. Als je als oma af en toe je klein kinderen een schenking wilt geven, dan kun je dit beter tijdens het bestaan doen omdat je dan uiteindelijk minder belasting hierover hoeft te betalen. De hoogte van de belasting hangt af van het bedrag dat hiervoor wordt gegeven. Belastingvrij schenken van ouder naar kind kan tot en met € 5.248,- tot een maximum van € 26.040,- in een kalenderjaar. Wordt het bedrag gebruikt voor de aankoop van een woning? Dan kan dit bedrag oplopen tot € 102.010,- en ook voor een (dure) studie kan een vrijstelling worden aangevraagd. Kortom: Een hoop haken en ogen waar je goed op moet letten. 

  Adviesgesprek

  We begrijpen dat deze onderwerpen niet de makkelijkste onderwerpen zijn om over te praten. Want waar heb je precies recht op en hoe zorg je voor een soepele afhandeling van de erfenis? Vaak gaat deze afhandeling gepaard met diverse struikelblokken en dus is het verstandig om je hierin te laten adviseren door een adviseur. Je kunt hiervoor een executeur benoemen die het nalatenschap beheert en die daarbij de erfgenamen vertegenwoordigt. Dit is vaak verstandig als er veel erfgenamen zijn of als het nalatenschap complex is. Een notaris kun je inschakelen voor een verklaring van het erfrecht. Dit komt voor als de overledene een executeur heeft aangewezen in het testament. Daarnaast kun je ook eenvoudig via de website van de belastingdienst je schenkbelasting berekenen, waardoor je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Wel zo handig!