Het belangrijkste kunstobject in huis

0
347
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Klokken. We hebben ze allemaal in huis. En best veel ook, als je er over nadenkt. Want naast de reguliere wandklok zijn er nog veel meer te vinden in huis. Je hebt waarschijnlijk ook een wekker op je nachtkastje staan. En een oven en magnetron met een klok. Misschien heb je wel een weerstation, waarop een klok natuurlijk ook niet kan ontbreken. Of een stereo-installatie. In bijna alle ruimtes in huis heb je wel de mogelijkheid om te kijken hoe laat het is. 

Obsessie

De mensheid heeft een soort obsessie met de tijd en daarmee automatisch met klokkijken. We gebruiken de klok om onze dag in te delen. De wekker gaat om 7 uur. Om 8 uur moeten we de deur uit zodat we op tijd op ons werk zijn. Vervolgens hebben we op gezette tijden vergaderingen, pauzes, noem maar op. Dit doen we al eeuwen. In eerste instantie gebruikten we zonnewijzers. Later werden ook kaarsen en zandlopers gebruikt als tijdsindicatie. De mechanische klok werd pas in de dertiende eeuw uitgevonden. Deze klokken waren lange tijd een luxe item voor de rijken. De arme mensen bleven nog lang zonnewijzers gebruiken. 

Ter decoratie

Het is dus niet vreemd dat veel mensen klokken ook als decoratie object zien. De eerste klokken waren echt pronkstukken in huis. En eigenlijk is dat voor velen nog steeds het geval. De klok is een belangrijk object in huis en moet dus bij je interieur passen. Gelukkig zijn er vele opties, zoals:

  • Wandklokken 
  • Staande klokken
  • Tafelklokken

Wandklokken

Er zijn vele verschillende soorten wandklokken. De klassieke ronde klok, die in ontelbaar veel stijlen te vinden is. Maar ook de welbekende koekoeksklokken, waar ieder uur een vogeltje uit komt. Tegenwoordig zijn er ook kinder koekoeksklokken. Of wat dacht je van een moderne koekoeksklok? Tegenwoordig zijn er ook stickerklokken te koop. Deze plak je op je muur, wat een uniek effect geeft. 

Staande klokken

Bij staande klokken denk je al snel aan de statige houten klokken met slagwerk. En dat is nog altijd de meest voorkomende staande klok. Maar er zijn natuurlijk ook modernere versies van, zoals klokken waarbij het slagwerk vervangen is door plankjes. Zo heeft de klok nog een extra functie gekregen.

Tafelklokken

Op het dressoir, op het kastje in de hal, op een bijzettafel. Een tafelklok misstaat eigenlijk nooit. En ook hiervan zijn weer ontzettend veel verschillende varianten te vinden. De bekendste is misschien wel de sierlijke gouden tafelklok. Maar natuurlijk zijn er ook moderne varianten, zoals weerstations en wekkers. 

Een klok voor iedereen

Uiteindelijk is er voor iedereen een klok te vinden. Of eigenlijk is er voor iedere ruimte in huis een klok te vinden. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. De klok is een alledaags product dat volledig op de gebruiker afgestemd kan worden. En daarom is een klok de perfecte manier om de sfeer in een kamer helemaal compleet te maken.