Tuin

Herfstterras met plantenbakken

Geschreven door admin

Ook de herfst is een prachtig tuinseizoen. Met het verkleurend blad van heesters, laat bloeiende vaste planten en siergrassen kun je de komende maanden volop genieten in de tuin. Idee: zet herfstplanten vol kleur in potten en bakken op het terras!

Kies vooral voor soorten die wintergroen zijn of een aantrekkelijk wintersilhouet hebben. Zo kun je de bakken ook in de winter laten staan.

Stappenplan bakken vullen

 1. Verzamel potten en bakken die geschikt zijn om te vullen. Heb je nog niets, kijk dan eens naar polyester plantenbakken. Deze zijn vorstbestendig, lichtgewicht, door en door gekleurd – in elke kleur die je wenst – en hebben piepschuim isolatiemateriaal aan de binnenzijde, zodat de plantenwortels tegen kou zijn beschermd. Het polyester is ook oersterk, dus gaat lang mee.
 2. Zorg voor gaten onderin de potten en bakken. Hierdoor kan te veel water weglopen. Blijft er water in de bak staan dan kunnen de wortels gaan rotten. Ook als je nieuwe potten koopt, toch gaten boren als je ze buiten wilt gebruiken!
 3. Vul een kwart van de pot met hydrokorrels. Deze kleikorrels zijn heel licht, waardoor de bak niet al te zwaar wordt, en ze nemen vocht op en geven dat ook weer af bij droogte.
 4. Gebruik potgrond om de bak nu verder te vullen. In potgrond zitten meteen voedingsstoffen voor de eerste maanden.
 5. Zet de planten net zo hoog in de pot als ze in hun plastic containers stonden en vul op met potgrond. Druk de plant aan.
 6. Geef meteen water zodat de plant kan gaan wortelen in zijn nieuwe omgeving.
 7. Vergeet niet om regelmatig vloeibare plantenvoeding aan het gietwater toe te voegen. Door het water geven, spoel je voedingsstoffen uit de grond.

Mooi voor in pot

Wintergroen en mooi in de herfst zijn:

 • Leucothoe ‘Zeblid’, hoe kouder, hoe roder het blad
 • paarse Hebe ‘Autumn Glory’
 • Skimmia japonica ‘Magic Marlot’, met rode bloemknoppen in de herfst
 • Bergthee Gaultheria procumbens, met besjes en verkleurend blad
 • winterheide Erica darleyensis ‘Ghost Hills’

 

Siergrassen kunnen een mooie aanvulling zijn op de heesters, net als bijvoorbeeld bladhoudende vaste planten zoals Helleborus, Heuchera of tuinviooltjes en chrysanten.