Handige tips voordat je begint met schilderen

0
796
WonenWonen

Schilderen is iets wat iedereen met een vaste hand en een beetje geduld wel kan. Toch betekent dat niet dat schilderen doodeenvoudig is. Schilderen komt namelijk echt heel precies. Daarom zullen we hieronder enkele tips geven die je zeker niet mag vergeten bij jouw schilderwerkzaamheden.

Voorkom stof

Stof is de grootste boosdoener van strak schilderwerk. Probeer de hoeveelheid stof dus te minimaliseren. Je kunt binnenshuis het beste schilderen als het buiten geregend heeft. De lucht is dan wat vochtig, waardoor stof niet zo makkelijk meer opwaait. Probeer de hoeveelheid stof voor je begint ook tot een minimum te beperken. Het wordt er niet veel beter op wanneer je voor aanvang van de schildersklus nog even de boel gaat afstoffen of het een en ander gaat schuren. Er komt dan veel stof vrij wat het schilderwerk lelijk maakt.

Let op de temperatuur

Let ook op dat het niet te warm of te koud is wanneer je gaat schilderen. Bij een te hoge temperatuur (ideaal is 15 tot 25 graden) kan de verf te snel drogen waardoor je strepen gaat krijgen. Bij een te lage temperatuur kan de verf te dik en te stroperig worden waardoor de verf niet makkelijk uit te smeren is. Schilder sowieso niet onder de 5 graden.

Doop niet de hele kwast onder

Vooral beginnende schilders maken zich vaak schuldig aan het volledig indopen van de kwast. Probeer de hoeveelheid verf op de kwast gering te houden. Zo voorkom je dat de verf gaat druipen. Breng de verf dus ook zeker niet te dik aan. Verdeel bovendien de verf goed en grondig door er meerdere malen met de kwast overheen te gaan. Zo bereik je de optimale dikte. Onthoud dat je beter nog een keer extra kunt schilderen dan dat je druipers en zakkers krijgt.

Ben je erachter gekomen dat het aanpakken van de verfklus toch niet voor jouw bestemd is? Dan is het goed om een prijsopgave van schilderwerk op te vragen bij een aantal professionele schilders. Zo weet je precies wat er wordt aangeboden en tegen welke prijs de klus geklaard wordt.