Tuin

Handige tips voor de aanschaf van een houten poort

Houten poort
Geschreven door admin

Een houten poort aanschaffen is niet iets wat je dagelijks doet. In dit artikel vind je het antwoord op de vijf meest gestalde vragen, bij de aanschaf van een houten poort. Namelijk welke houtsoorten er geschikt zijn. Wat voor soort hout je kunt gebruiken. Waar je op let bij de plaatsing, hoe je het hout kunt laten vergrijzen en het onderhoud van een houten poort.

Welke houtsoorten zijn geschikt?

Een poort moet aan een paar vereisten voldoen: het moet mooi zijn en het moet bestendig tegen alle typen weer. Daarom is het van belang dat je daar de goede houtsoort voor kiest.
Deze zijn ingedeeld in vijf klassen. De indeling is gedaan op duurzaamheid. Klasse I betekent dat de houtsoort zeer duurzaam is. Klasse V is dus niet duurzaam. Voor
Hout wordt ingedeeld in 5 klassen: van I tot V. Klasse I staat voor zeer duurzaam een houten poort moet je het dus zoeken in klass I /m III. Wanneer je hout in contact staat met de grond volstaat alleen klasse I. Het moet dan bestand zijn tegen schimmelvorming en rot.

Welke soorten hout kan ik gebruiken?

Kwalitatieve houtsoorten die in aanmerking komen zijn voornamelijk hardhouten typen. Keuze is er volop. Deze zijn het meest geschikt voor houten poorten: Afrikaans padoek, afzelia, basralocus, bubinga, cumaru, iroko, louro, makoré, niové, sipo en tola

Soorten die ook geschikt zijn, maar dan nog wel verduurzaamd moeten worden zijn Western red Cedar, en europees eikenhout. Verschillende soorten naaldhout, als grenen, vuren en lorkenhout kunnen ook.

Waar let ik op bij de plaatsing?

Het is belangrijk gebruik te maken van roestvrijstalen schroeven. Ook bij het beslag moet je daar rekening mee houden. Indien je schroeven en beslag neemt wat kan gaan corroderen verkleurt het hout mee, wat je bijna niet verwijderd krijgt.

Hoe kan ik mijn hout laten vergrijzen?


Van nature vergrijst hout na een bepaalde tijd. Weersomstandigheden en zonlicht spelen hierbij een rol. Dit overigens niet ten koste van de kwaliteit, levensduur of eigenschappen van het hout. Wanneer je gebruik maakt van olie die bestand is tegen UV-straling kun je deze verkleuring voorkomen. Natuurlijk kun je daar voor kiezen om je poort in de gewenste kleur te verven.

Heb je onderhoud aan een houten poort?

In principe heeft hout dat al vergrijst is geen onderhoud nodig. Je kunt het natuurlijk altijd met een zachte straal afspoelen, zodat je beschadigingen voorkomt. Een te harde straal kan het hout wel beschadigen.