Lifestyle

Een groene woning midden in de stad: duurzaam maar sfeervol!

Geschreven door admin

Midden in de “concrete jungle” van de grote stad is het soms lastig de natuur uit het oog te verliezen. Daarom hierbij een aantal tips over het duurzaam maken van je woning op een manier waardoor het toch sfeervol in huis blijft.

Waterverbruik

Als inwoner van Nederland gebruiken we per dag gemiddeld 119 liter water per persoon. Om duurzaam om te gaan met ons drinkwater zou het een goed idee zijn om bij de verbouwing van bijvoorbeeld de wc of badkamer te kiezen voor een waterbesparende toiletpot of douchekop. Hiermee kan je makkelijk 3 liter water besparen per keer doortrekken of wel 2,5 liter water per minuut douchen. Makkelijk meegenomen toch? En je merkt er vaak helemaal niks van!

Gasverbruik

Voor een groene stadswoning zul je ook moeten denken aan het vervangen van je CV ketel. Dit kan grote besparingen voor het milieu opleveren. Nieuwere technieken zorgen voor verbeterde efficiëntie, dit kan bijvoorbeeld met een nieuwe HR ketel al 180 euro op jaarbasis besparen voor een gezin. En wat dacht je bijvoorbeeld van je verwarming? Een halve of hele graad lager kan prima. Investeer in een knus dekentje voor op de bank of doe een fijne trui aan en je merkt er niks van!

Elektra verbruik

Staat de hele avond het licht aan in de gang terwijl je er misschien 2 minuten bent? Is dat dan echt nodig? Denk erom het licht uit te doen wanneer je een ruimte verlaat. En misschien nog een inkoppertje maar zijn alle lampen al vervangen door LED lampen? Dit scheelt aanzienlijk in het energieverbruik en zal zich binnen een paar jaar terug betalen door de energierekening. Tegenwoordig heb je ook LED verlichting met een fijne warme gloed, dus nog steeds sfeervol wonen. Voor een groene stadswoning heb je misschien nog niet gedacht aan zonnepanelen, maar die zijn heel goed mogelijk in de stad! Woon je in een appartement, dan zou je met de buren kunnen afstemmen om met de VVE zonnepanelen aan te schaffen.

Je levenswijze en omgeving

Nog een aantal tips voor een duurzamer leven die niet perse te maken hebben met de apparatuur in je huis. Heb je al eens nagedacht over de impact die je voedselconsumptie heeft op de natuur? Voor vleesproductie is bijvoorbeeld veel water nodig. Kies 1 dag in de week voor vegetarisch! Reis je altijd overal met de auto naar toe? Pak dan eens een keer de fiets en je bent ook minder tijd kwijt aan sporten die week. Als laatste, plaats meer planten in je huis voor een blije omgeving waarin je je goed voelt, dat is nog eens sfeervol wonen!