Groenblijvende tuinplanten

0
763
Design en lifestyle

Er zijn tuinplanten die altijd groen blijven, ook in de winter. Als het blad van de bomen is gevallen en de meeste tuinplanten zijn verdwenen om zich op te laden voor het komende voorjaar, kan een tuin er kaal uitzien. Maar met bladhoudende tuinplanten heeft u altijd een groen uitzicht!

Met tuinplanten die altijd groen blijven, fleurt alles meteen op. Bovendien geven ze structuur aan de wintertuin. Maar welke tuinplanten kunt u nu het beste kiezen?

Groen en soms bloeiend

Een lijstje met soorten die altijd groen blijven en soms in de lente of zomer bloeien!

Lavendel: wordt meestal als vaste plant beschouwd, maar is eigenlijk een struikje. Geurt heerlijk en lokt bijen. Snoei lavendel twee keer; een keer voor de bloei en een keer na de bloei om het struikje compact te houden.

Heide: er is winter- en zomerheide. Vooral de winterheide (Erica) is populair omdat deze in de winter bloeit met witte, roze, paarse of dieprode bloemetjes. Maar ook zomerheide heeft zijn charme! Snoei, of eigenlijk scheer, heide na de bloei.

Bamboe: kies voor woekerende of niet-woekerende bamboe. Niet-woekerend zijn alle Fargesia-soorten. Kiest u voor een woekerende soort, omdat deze sneller groeit en u er een haag van kunt maken, zorg dan dat u wortelbegrenzer gebruikt.

Klimop: Hedera hibernica is een grootbladige klimop die snel een kale muur of schutting bedekt. Kan ook als bodembedekker worden gebruikt. Voordeel van klimop is dat deze goed in de schaduw groeit.

Exotische planten: veel exoten zijn wintergroen, denk bijvoorbeeld aan de Yucca, Agave en verschillende palmen. Let wel op dat lang niet alle exoten in ons klimaat winterhard zijn en bij vorst ingepakt of naar binnen moeten.

Buxus: wie kent hem niet, het palmboompje dat zich zo mooi in vorm laat snoeien. Populair zijn haagjes van Buxus of een bolvorm. Snoeien doet u minstens twee keer per jaar, in april en september.

Rhododendron: deze prachtige wintergroene heester doet het vooral goed op zure grond. In mei verschijnen de bloemen in roze, wit, rood, oranje, geel, paars… Let op dat Rhododendron mollis wel het blad laat vallen.