Groen wonen: goed voor het milieu én voor je portemonnee

0
956
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Een beter milieu begint bij jezelf. Dit is een veelgehoorde uitspraak en het is waar. Er zijn een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen om het milieu minder te belasten. Zo kun je in je eigen woning een of meerdere aanpassingen doen, waardoor je goed en groen bezig bent. Hiermee ben je niet alleen ons milieu van dienst, maar ook je eigen portemonnee. Je zult merken dat het investeren in groene energie vaak een eenmalige investering is. Het geld dat je hieraan hebt gespendeerd, verdien je doorgaans binnen enkele jaren weer terug. Na deze beginperiode leef je velen malen goedkoper dan dat je voor je groene keuzes deed.

Kies voor de goedkoopste energieleverancier van groene stroom

Je kunt de tarieven van energieleveranciers vergelijken om tot zo’n voordelig mogelijke keuze te komen. Dit kan op een duurzame manier. Je kunt je namelijk oriënteren op de goedkoopste energieleverancier van groene stroom. Zo spaar je het milieu en houd je het voor jezelf betaalbaar. Informeer goed naar de mogelijkheden. Alleen op deze manier kun je al tientallen euro’s per maand besparen.

Bespaar op verlichting in je huis

De verlichting in je woning wordt normaal gesproken dagelijks gebruikt. Door te investeren in ledlampen, mocht je nog gloeilampen in je huis hebben, zet je een heel grote stap in de richting van groen wonen. Deze energiezuinige variant heeft ook nog eens een zeer lange levensduur ten opzichte van de gloeilamp. Een gemiddelde gloeilamp gaat slechts 1000 branduren mee, terwijl dit aantal voor een ledlamp op maar liefst 35.000 ligt.

Nieuwe apparatuur nodig? Kies een energiezuinig exemplaar!

Heb je oude huishoudelijke apparatuur in huis die nodig aan vervanging toe is? Of begin je in een nieuwe woning zonder witgoed? Let dan bij de aanschaf op het energielabel. Hieraan kun je aflezen hoe energiezuinig het apparaat is. De zuinigste klasse heeft een A+++-label. Een label D is daarentegen absoluut niet energiezuinig. Bij de aankoop van een wasmachine, vaatwasser en andere machines kun je al een grote stap naar een groene woning zetten. Handig om te weten is dat bruingoed ook vaak is voorzien van een energielabel. Denk hierbij aan televisies en geluidselektronica. Om de levensduur van huishoudelijke apparaten die water nodig hebben te verlengen kun je een waterontharder installeren. Hierdoor worden deze apparaten zowat niet aangetast door kalk.

Wek zelf energie op

Tegenwoordig zijn er steeds meer huishoudens die zonnepanelen op hun dak plaatsen. De zonnecellen die zo’n paneel bevat, zetten het zonlicht om in elektriciteit. Als jouw woning een eigen dak heeft, dan kun je daar zonnepanelen op laten plaatsen. Het nadeel is dat het laten plaatsen van deze zonnepanelen best een grote investering is. Wanneer je bijvoorbeeld een tiental panelen laat plaatsen, dan kost dit je zo rond de € 5.000,-. Mocht je dit te duur vinden, dan kun je ook zonnepanelen huren. Die huurprijs voor tien panelen is ongeveer € 60,- per maand. Door te huren ben je in verhouding wel duurder uit. De tegenhanger is dat het voor veel mensen makkelijker is om € 60,- per maand te betalen dan om duizenden euro’s in een keer uit te geven. Als je een woning bezit in een appartementencomplex, dan kun je bij een vergadering van de VVE vragen wat de mogelijkheden zijn wat energie opwekken betreft.