De voor- of achtertuin zijn op verschillende manieren in te delen. Denk bijvoorbeeld aan tegels, grind, planten, bomen, houten planken of eventueel een blokhutje. Maar, heb je wel eens aan een mooi strak stuk gras gedacht? Graszoden zijn hier perfect voor gemaakt. Door middel van graszoden heb je namelijk binnen no-time een prachtig stuk gras in jouw voor- of achtertuin.

Wat zijn graszoden?

Voordat je graszoden in je tuin wil laten leggen, is het wel handig om eerst te weten wat graszoden precies zijn. Graszoden zijn lange, smalle plakken gras die bestaan uit wortels, grond en het gras zelf. Deze graszoden kunnen in een tuin, speelplaats of sportveld gelegd worden. Graszoden worden op grote oppervlakten gekweekt en na ongeveer 12 maanden geoogst. Ze kunnen pas geoogst worden wanneer de wortels sterk genoeg zijn om op een andere plek door te groeien.

Hoe worden graszoden gelegd?

Graszoden kun je laten leggen of zelf leggen. Het aanlegproces ziet er als volgt uit:

  • Eerst wordt de huidige grond tot ongeveer 20 centimeter omgespit, hierdoor komt de verse en schone grond aan het oppervlak te liggen.
  • Deze grond wordt goed aangestampt en plat gewalst.
  • De aangestampte grond wordt hierna grof geëgaliseerd met een hark. Hierna wordt door middel van een plank de grond gladgestreken, zodat de grond ongeveer 2 centimeter lager dan de stenen komt te liggen. De grond wordt hierna nog een keer licht geëgaliseerd  met een hark.
  • Nu kunnen de graszoden gelegd worden. Deze worden strak tegen elkaar aangelegd om gaten te voorkomen. De graszoden worden in half-verband gelegd.
  • Nadat de graszoden allemaal liggen, moeten deze nog een keer goed aangeklopt worden.
  • Het is belangrijk om hierna gelijk de graszoden nat te spuiten. Hierdoor krijgen ze genoeg voeding en kunnen zij gelijk doorgroeien op het nieuwe stuk grond.

De voordelen van graszoden

Graszoden brengen veel voordelen met zich mee ten opzichte van graszaad. Omdat graszoden al gezonde stukken gras zijn, hoeven deze niet meer te groeien. Wanneer de graszoden gelegd zijn heb je gelijk een mooi stuk gras in je tuin. Door middel van de sterke wortellaag maakt onkruid weinig kans om tot het oppervlak te komen, waardoor je een mooi egaal stuk gras krijgt. Graszoden kunnen ook in elke periode van het jaar gelegd worden.