Lifestyle Verlichting

Gemakkelijk energiezuinig leven en de meerwaarde hiervan

lamp ophangen
Geschreven door admin

Je kunt het nieuws niet aanzetten of er is wel iets te horen over de opwarming van de aarde. Er is weer een ijskap gesmolten, een dier uitgestorven of een natuurramp gaande. De opwarming van de aarde is volgens veel onderzoekers grotendeels de schuld van de manier waarop wij leven. Het zou dus veel beter zijn als wij energiezuiniger zouden gaan leven.

Niet alleen om natuurrampen en verdere opwarming van de aarde te voorkomen, maar ook als individu hebben wij baat bij een energiezuinige levensstijl. Wat dacht je bijvoorbeeld van de kostenbesparing die deze manier van leven veelal met zich meebrengt?

Zonnepanelen plaatsen op het dak

Als je een koopwoning bezit kan het een erg slim idee zijn om zonnepanelen op jouw huis te laten plaatsen. Het is een investering, maar er zijn wel speciale subsidies voor. Ook leuk om te weten: gemiddeld heb je de investering van zonnepanelen na ongeveer tien jaar terugverdiend. Als je lang in je woning blijft wonen verdien je er dus nog zelfs op. Verder vermeerderen zonnepanelen ook de waarde van jouw woning.

Kleine aanpassingen in het huis

Toch is het niet zo dat je alleen maar grote aanpassingen in en rondom het huis kunt doen om energiezuinig te leven. Wat dacht je bijvoorbeeld van alle lampen die er in en rondom het huis zijn? Probeer bewust te kiezen voor ledverlichting waar dit kan. Verder is het ook een goed idee om grotere lampen in bijvoorbeeld de tuin niet de hele nacht te laten branden. Natuurlijk geeft een lamp in de tuin wel een fijn gevoel in verband met bijvoorbeeld inbrekers. Kies daarom voor een lamp met bewegingssensor. Als er iemand in een bepaald gebied rondom de lamp loopt, springt deze vanzelf aan. Zo schrikt het toch nog inbrekers af maar bespaar je wel energie.

Zuinig omgaan met water

Nederlandse huishoudens verbruiken enorm veel water. Wij hebben geluk dat de waterkwaliteit in ons land erg goed is. Toch kunnen wij wel zuiniger met ons water omgaan. Zo is het verstandig vaker een (korte) douche te nemen dan in bad te gaan. Daarnaast dien je natuurlijk ook niet de kraan aan te laten staan wanneer je jouw tanden poetst. Probeer eens bewust met de kraan om te gaan. De meeste mensen laten de kraan bijvoorbeeld eerst een paar seconden stromen voordat zij een glas vullen, dit is helemaal nergens voor nodig.

De aanschaf van nieuwe apparaten

Soms gaat jouw vaatwasser, wasmachine of koelkast ineens kapot en dan moet er een nieuwe aangeschaft worden. Sommige mensen kijken dan simpelweg naar een goedkoop, leuk uitziend model, maar er is meer waar je op moet letten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het energielabel? Het energielabel van een apparaat geeft aan hoe energiezuinig deze is. Het kan dus een slimme investering zijn om een duurder apparaat te kopen met een beter energielabel. Zo verbruik je minder energie en kost dit uiteindelijk ook nog eens minder geld. De energie is vaak online te vergelijken.

Er zijn nog veel meer tips om zuinig om te gaan met energie, maar hoe red je nu ook je portemonnee? Ga energie vergelijken. Energie vergelijken is vrij simpel, kijk op de website van verschillende leveranciers of check online via handige tools of er een goedkopere aanbieder bij jou in de buurt is. Dit kan heel veel geld schelen op jaarbasis.