Gazon onderhoud in de zomer

0
2161
Design en lifestyleDesign en lifestyle

In de zomer met lekker veel zon in de tuin zitten is natuurlijk heerlijk. Met een mooie goed onderhouden groen gazon is dat natuurlijk nog aangenamer. Het gazon heeft het in de droge warme zomermaanden echter wel zwaarder dan normaal. Door het gazon op de juiste wijze te onderhouden, kan het gazon mooi groen en gezond blijven. Hieronder hebben we enkele tips voor het onderhouden van het gazon in de zomer.

  • Bekijk eerst of het gazon ergens zieke plekken vertoond
  • Tref je ergens grote mosplekken aan in het gras? Dan kunnen deze worden bestreden met ijzersulfaat.
  • Zit er in het gehele gazon mos? Probeer het gras dan te verticuteren. Met een speciale verticuteerhark kan het gehele gazon geverticuteerd worden. Hiermee wordt de mos en onkruid laag uit het gras weggehaald, waardoor het gras meer lucht, licht en water krijgt. Met het verticuteren wordt het mos bij de wortels aangepakt, waardoor de groei van het gras weer gestimuleerd wordt. Let er op dat je niet verticuteerd op nat gras, dit heeft namelijk een averechts effect.
  • Steek de randen van het gras af. Is de bodem erg droog, dan is het aan te raden om eerst wat te sproeien, dit gaat namelijk het beste in een ietwat vochtige grond.
  • Ook in de zomer moet het gazon regelmatig worden gemaaid.
  • Om het beste resultaat te krijgen, raden we aan het gazon maandelijks te bemesten.
  • Wanneer er na een regenbui of na het beregenen water blijft staan op bepaalde plekken, steek hier dan een mestvork in de grond en beweeg deze lichtjes heen en weer. Hierdoor kan het water beter in de grond wegzakken.
  • Logischerwijze is het bij langere droge periodes een noodzaak om het gazon regelmatig te besproeien. Probeer dit te doen op tijdstippen dat de zon niet op zijn felst is. Dit kan vroeg in de ochtend, maar het beste in de avond. ‘S avonds heeft het gazon het meeste tijd om het water te absorberen. Heb je alleen maar mogelijkheden om overdag te sproeien, dan is dit altijd beter dan helemaal niet sproeien!
  • Wil je het gras opnieuw inzaaien, doe dit dan niet in de zomermaanden. De beste periode voor gras zaaien is in het voorjaar.

Voor een goed onderhoud van tuin en gazon is het belangrijk om gebruik te maken van goed tuingereedschap. Controleer of de messen van uw grasmaaier nog goed scherp zijn. Voor grasmaaier messen en andere tuinmachine onderdelen kunt u terecht bij De Onderdelenshop.