Alles lijkt duurder en duurder te worden. Om die reden is het slim om eens bij jezelf na te gaan of jij eigenlijk wel verstandig met geld omgaat. Daarin kennen we twee uitersten: ontzettend zuinig leven en alle winkels met mogelijke aanbiedingen affietsen of met geld smijten alsof er een geldboom in je tuin staat. Allebei niet nodig als je af en toe gewoon even op de kleintjes let. En! Realistisch blijven bij het lenen van geld en (niet) trappen in aanbiedingen.

Besparen

Er zijn verschillende manieren om wat geld te besparen. Denk eerst eens na over de alledaagse zaken waar je geld aan uitgeeft. Op die manier zul je al gauw merken hoe hard je geld soms gaat. Een algemene tip: pin geld van je rekening in de vorm van “zakgeld”. Zo houd je meer inzicht in wat je uitgeeft, terwijl het op je rekening vaak toch een beetje een blinde vlek blijft.

Boodschappen en buiten de deur eten

We weten het allemaal: uit eten gaan of een drankje buiten de deur doen kost een hoop geld. Zelfs wanneer je naar een niet al te duur eetcafé gaat, verkijk je je achteraf toch vaak op de rekening. Een hoofdgerechtje, enkele drankjes erbij en eventueel nog een bakje koffie na. Het kost een hoop meer dan thuis koken. Denk ook eens aan het broodje van de bakker dat je tussen de middag haalt. Kost wellicht slechts een paar euro, maar in een week tikt dat toch aan.

Daarnaast is het (vaak) vele malen gezonder om zelf te koken en thuis te eten. In restaurants word je toch weer verleid door de frietjes bij een gerecht, vette sauzen en een aantrekkelijke dessert-kaart.

Kleding kopen en verkopen

Zeker vrouwen shoppen een hoop. En ik weet dat dat heus niet voor alle vrouwen geldt. Maar toch kopen veel vrouwen kleding die A. niet nodig zijn en B. eigenlijk gewoon impulsaankopen zijn. Zelf heb ik zo veel dingen in mijn kast hangen die ik hooguit één keer heb gedragen en eigenlijk toch niet zo leuk vond. Zonde!

Mijn tips? Probeer niet (te veel) kleding online te kopen. Het risico dat je daar loopt is dat je kledingstukken niet terugstuurt die je in de fysieke winkel wel terug in de rekken zou hangen. Gewoon omdat het te veel moeite kost en je jezelf aanpraat dat je heus nog wel eens gaat dragen. Hm hm.

Daarnaast zijn er tegenwoordig verschillende platformen waar je tweedehands kleding kunt kopen en verkopen. Handig voor mensen die hetzelfde hebben als jij! Zo betaal je zelf niet de volle mep voor je ‘nieuwe’ kleding én verdien je nog wat geld aan de kleding die je zelf niet meer draagt.

Autokosten

Ook autokosten rijzen de pan uit. Heb je de benzineprijzen de laatste tijd in de gaten gehouden? Niet grappig meer! Een tip is natuurlijk wat vaker de fiets of de benenwagen te pakken. Personal Trainer Activation zal dit bevestigen: kleine stukjes bewegen doet al een hoop voor je gezondheid in het tijdperk van veel zitten. Toch ontkom je er soms niet aan toch de auto te moeten pakken. Je hebt hem natuurlijk niet voor niets.

In dat geval is het slim om goed stil te staan bij waar je je benzine tankt. Wist je dat de benzine langs snelwegen vaak een stuk prijziger is dan in steden en dorpen zelf? Kijk bij jou in de buurt naar de meest voordelige prijzen: dit kan je per maand een hoop schelen.

Mocht je nog niet in het bezit zijn van een rijbewijs, dan is het verstandig om vooraf onderzoek te doen naar rijscholen. Het is ook mogelijk om een bepaald pakket af te nemen inclusief een theoriecursus. Als je dit er later los bij koopt, dan kom je veel duurder uit.

Blijf kritisch en realistisch

Geld komt je echt niet zomaar aanwaaien. Nooit. En speciale aanbiedingen zijn soms ook te mooi om waar te zijn. Want wist je dat veel bedrijven de prijzen eerst flink omhoog gooien voor ze jou een mooi kortingspercentage bieden? Probeer overigens niet te makkelijk geld te verdienen. Veel mensen worden verleid door het investeren in cryptocurrencies of beleggen op een andere manier geld en denken zo gemakkelijk veel geld te verdienen. Ook bij Money & Bitcoins zien ze dit terug. Het is een hele interessante wereld, maar wel iets om kritisch en realistisch naar te blijven kijken.