Veilig wonen

Fout hypotheekadvies leidt tot tienduizenden gedupeerden

Geschreven door admin

Als je voordat je een hypotheek afsluit advies inwint bij een hypotheekadviseur ga je er natuurlijk vanuit dat hij of zij een expert is op het gebied van de verschillende hypotheken op de markt. Je betaalt immers niet voor niets zo’n €2500. Deze maand bleek helaas dat dat geen garantie is van een professioneel advies: tienduizenden hypotheekoverstappers zijn verkeerd voorgelicht door hun hypotheekadviseur. Dat ontdekte de stichting Hypotheekclaim tijdens een steekproef onder huizeneigenaars. Het gaat vooral om huizenbezitters die van een aflossingsvrije hypotheek overstapten naar een nieuwe annuïteitenhypotheek.

Veel hypotheken, zoals de spaarhypotheek en de aflossingsvrije hypotheek, kennen bepaalde belastingvoordelen. Met de komst van een nieuwe overheidsmaatregel in 2013 moest men echter verplicht gaan aflossen om gebruik te kunnen maken van hypotheekrenteaftrek. Dit zorgde ervoor dat er veel annuïteitenhypotheken werden afgesloten. Deze hypotheken hebben niet de belastingvoordelen die veel andere hypotheken wél hebben. Er werd wel gesteld dat bestaande hypotheken met belastingvoordelen die voordelen mochten behouden.

Veel hypotheekadviseurs hebben echter aangeraden om ook bestaande hypotheken over te sluiten naar een annuïteitenhypotheek. Dat is geen goed advies, want daarmee loopt men veel belastingvoordelen mis en komt men over de gehele looptijd gezien duurder uit. De schade die de gedupeerden oplopen, bedraagt gemiddeld zo’n €40.000 over de looptijd van de hypotheek. Het betreft meestal modale gezinnen van tweeverdieners met een bruto jaarinkomen van €50.000 en een hypotheek van €200.000.

Uit de steekproef van Stichting Hypotheekclaim bleek dat in 60% van de gevallen de hypotheekadviseur de huizenbezitter niet goed heeft voorgelicht. Het is onduidelijk hoe een fout op zo’n grote schaal gemaakt kon worden. Siebe Annema, voorzitter van de stichting, noemt slordigheid of zelfs onwetendheid als mogelijke redenen. Ze raadt huizenbezitters die van een hypotheek van vóór 1 januari 2013 zijn overgestapt naar een annuïteitenhypotheek aan om nog eens goed naar hun hypotheekpapieren te kijken.

Mensen die nog niet zeker weten of zij bij de gedupeerden horen, kunnen hier met drie simpele vragen op de website van Hypotheekclaim achter komen. Wanneer dit het geval is, kunnen zij dit melden op de site. Door eenmalig 25 euro te betalen kan een expert de schade proberen te verhalen, en als dit lukt krijgt de consument 85% daarvan uitgekeerd. De overige 15% wordt afgedragen als success fee. Als schadeverhaling niet mogelijk is, betaalt de consument geen verdere kosten.

Bekijk de beste hypotheekadviseurs op Hypotheekadviseurs Amsterdam. Lees de ervaring en vind een passende adviseur.