Financieren verbouwing

Een nieuwe keuken, het renoveren van je badkamer, het plaatsen van een aanbouw: al deze verbouwingen kunnen ervoor zorgen dat je woning in marktwaarde stijgt. Een goede investering dus als de eigenaar van een koophuis bent. Het verbouwen van je woning kan echter wel veel geld kosten. Wij vertellen je alles over de financieringsmogelijkheden voor een verbouwing.

Verhogen hypotheek

Je kunt ervoor kiezen om de hypotheek die je hebt afgesloten te verhogen. In 2017 mag je maximaal 101% van de waarde van je woning lenen, dit is de maximale hypotheek. Er wordt gekeken naar de geschatte waarde die de woning ná de verbouwing zou hebben. Je moet zelf een verbouwingsspecificatie opstellen waarin je aangeeft wat er wordt verbouwd en wat het budget hiervoor is. Op basis van jouw woning en de verbouwingsspecificatie bepaalt een taxateur de toekomstige woningwaarde en weet je hoeveel je kunt lenen. De taxateur en een eventuele adviseur kosten ook geld. Deze financieringsmogelijkheid is dus alleen voordelig bij grote verbouwingen die de waarde van je woning verhogen.

Tweede hypotheek

Heeft jouw woning geen of niet genoeg overwaarde na de verbouwing? Dan kun je ervoor kiezen om een tweede hypotheek af te sluiten. Dit is met name interessant als het gaat om hoge bedragen. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek komen namelijk ook veel extra kosten komen kijken, zoals de kosten voor de notaris. Let ook op de verhouding tussen de waarde van je woning en de hoogte van de hypotheek. Als de totale hypotheek een stuk hoger is dan de waarde van je woning, loopt de bank veel risico. In dat geval kan de bank een hogere rente rekenen.

 

Persoonlijke lening

Je kunt ook geld lenen voor de verbouwing door een persoonlijke lening afsluiten. Een persoonlijke lening is geschikt voor mensen met een vast leendoel. Dit is dus een geschikte lening voor een verbouwing als je van tevoren weet hoeveel geld je nodig hebt. Bij een persoonlijke lening staan de looptijd en de rente vast. Je kunt een bedrag tussen de 2.500 euro en 75.000 euro lenen. Het gekozen bedrag krijg je in één keer op je rekening en je betaalt maandelijks een vast bedrag af (inclusief rente).

 

Doorlopend krediet

Weet je nog niet precies hoeveel geld je nodig zult hebben voor de verbouwing? Dan kun je ook kiezen voor een doorlopend krediet. Bij deze lening zijn de looptijd en de rente variabel. Je moet wel van te voren een kredietlimiet vaststellen, dit is het maximale bedrag dat je kunt lenen. Net zoals bij de persoonlijke lening kun je kiezen uit een bedrag van minimaal 2.500 en maximaal 75.000 euro. Het verschil is dat je zelf kunt bepalen wanneer je geld opneemt en wanneer je geld aflost. Als je al een deel hebt afgelost, kun je dit bedrag opnieuw lenen. Er wordt alleen rente gerekend over het geleende bedrag. De rente staat niet vast en kan dus stijgen of dalen.

Onderhandse lening

Is er een familielid, vriend of kennis die jou geld wil lenen voor de verbouwing? Dan kan dit ook een mogelijkheid zijn. Zorg er dan wel voor dat je duidelijke afspraken maakt over de lening, de terugbetaling en het rentepercentage. Zo voorkom je conflicten. Leg de gemaakte afspraken vast in een contract waar beide partijen op kunnen terugvallen.

 

Spaargeld

Heb je meer dan 25.000 euro op een spaarrekening staan en kun je hiermee de verbouwing financieren? Dan is dit voordeliger dan het verhogen van de hypotheek, het afsluiten van een tweede hypotheek en het afsluiten van een lening. Voor spaargeld boven de 25.000 euro betaal je namelijk vermogensbelasting, waardoor het voordeliger kan zijn om je spaargeld (deels) uit te geven.