Energieverbruik in de keuken: welke apparaten verbruiken het meest?

0
10836
Energieverbruik in de keuken
WonenWonen

In huis staan veel apparaten en andere energieverbruikers. Waarschijnlijk meer dan je denkt, tel ze maar eens. Vooral ook in de keuken kun je er veel vinden. Koffiezetapparaat, waterkoker, vaatwasser, gasfornuis of inductieplaat, koelkast, vriezer (of een combinatie hiervan), de afzuigkap, oven, magnetron. En dan zijn er ook nog apparaten die je soms even in het stopcontact stopt, zoals de blender en het tostiapparaat. In totaal wordt er in de keuken dus best wat stroom en gas verbruikt. Wil je weten wat apparaten verbruiken en hoe je het verbruik wat kunt verminderen? Lees dan even verder.

KokenKoken

Tarieven die je betaalt van invloed

Je zou al kunnen aannemen dat de koelkast en de vriezer veel energie verbruiken. Beide moeten continu koelen, en vooral in de warmere periodes van het jaar kost dat extra stroom. Hoeveel dit verbruik je kost, hangt af van de tarieven die in jouw energiecontract staan en het vermogen van de apparaten. Stroomtarieven liggen zo rond de 0,18 cent per kWh. Voor gas geldt een gemiddeld tarief van ongeveer 0,6 cent per kuub. Door welkomstkortingen en verschillende kale leveringstarieven kan zo’n prijs gemiddeld nog wat dalen. Weten of jij meer betaalt dan nodig? Dan kun je energie vergelijken en zo ontdekken of je de energierekening wat kunt verlagen.

Koelkast en vriezer

Koelkasten en vriezers verbruiken veel energie. Wel zit er een groot verschil in verbruik tussen oude en nieuwe versies. Oudere varianten zorgen voor een veel hoger verbruik. Een koel-vriescombinatie van twintig jaar oud, verbruikt meer dan 500 kWh per jaar, een van acht jaar oud 350 kWh en een nieuwe met energielabel A+++ heeft een verbruik van 150 kWh. Heb je nog een oude koelkast, dan kan het dus de moeite waard zijn om deze in te ruilen voor een nieuwere variant. Dat kan per jaar zo meer dan zestig euro schelen. Een zuinigere koelkast of vriezer die in aanschaf wat duurder is, kan dus uiteindelijk voordeliger zijn door de jaren heen.

Waarop kook je?

Koken is iets wat we zo goed als elke dag doen. Een goed gasstel, elektrische kookplaat of inductiekookplaat is dus wel zo fijn. Gemiddeld zorgt koken maar voor een klein deel van het energieverbruik in huis. Koken op gas verbruikt jaarlijks gemiddeld 37 kuub gas per jaar. De inductie- en de keramische kookplaat gaan op stroom. Inductie verbruikt zo’n 175 kWh, een elektrische 225 kWh. Een inductiekookplaat is dus voordeliger. Gas en inductie komen qua kosten (en CO2-uitstoot) bij elkaar in de buurt. Als stroom in de toekomst voordeliger (en groener) wordt, dan zal inductie het meest zuinig zijn in kosten.

Oven, combimagnetron en magnetron

Van de oven, magnetron en combimagnetron is de combimagnetron het meest zuinig met energie. Een laag vermogen zorgt voor een lager energieverbruik. Zelfs het laten koken van een gerecht is zuiniger in de magnetron dan op het gasfornuis. De magnetron verhit het snelst en daarmee zorg je voor een lager energieverbruik. Gebruik je de oven, dan zijn heteluchtovens het meest zuinig in verbruik. Tip: zet de oven uit voordat een gerecht klaar is, dan stopt het verbruik maar de oven is nog wel warm en werkt dus nog even door. Kies ook een formaat oven of magnetron die je nodig hebt; hoe groter, hoe hoger het verbruik. Heb je zo’n formaat niet nodig, dan is het zonde.

Vaatwasser en afwassen met de hand

Zelf afwassen wint het van de vaatwasser. Laat je het apparaat voor je werken, dan kost dit je op jaarbasis zo’n 45 euro. Dat is… als het verbruik op 260 kWh uitkomt, wat het gemiddelde verbruik is. Was je met de hand af, dan scheelt dit ongeveer de helft aan energiekosten als je de afwasbak gewoon een keer vol laat lopen met warm water.

Boiler is niet zuinig

Mocht je een boiler in huis hebben, dan zorgt dit voor een hoger energieverbruik. Boilers zijn namelijk zo ongeveer de grootste verbruikers. Ze verbruiken gemiddeld zo’n 500 kWh per jaar. Dit omdat ze heel de dag door verwarmen, ook als je geen warm water nodig hebt. Best zonde. Ga je een lange periode weg, zet de boiler dan uit of op een lagere temperatuur. Spoel de leidingen daarna wel goed door. Je kunt ook kiezen voor een zonneboiler, maar daar heb je wel zonnepanelen voor nodig…

Hoe haal je de energiekosten in de keuken omlaag?

Probeer apparaten zo zuinig mogelijk te gebruiken. Denk er ten eerste aan om de stekkers van apparaten die je niet gebruikt – waar mogelijk natuurlijk – uit het stopcontact te halen. Dit voorkomt sluipverbruik (lekken) van energie. Want ook al heb je een apparaat niet aanstaan, ook dan wordt er verbruikt als een stekker in het stopcontact zit. Dit kan bij het koffiezetapparaat, de waterkoker, magnetron, vaatwasser en nog vele andere apparaten.

De stekkers van de koelkast en de vriezer haal je er natuurlijk niet zomaar uit. Wel is het belangrijk om deze apparaten goed te onderhouden. Ontdoe de vriezer eens in de zoveel tijd van het ijs dat erin is ontstaan, dat houdt het verbruik lager. Door meer ijslagen moet het apparaat harder werken. Ga je voor een langere periode weg van huis, dan kun je de vriezer en koelkast leeghalen, schoonmaken en de stekkers uit het stopcontact halen.

Gebruik wat je nodig hebt

Denk er verder aan om apparaten niet op stand-by te zetten, maar gewoon uit te doen.

En probeer bewust te handelen. Zet je water voor een kop thee? Vul dan niet heel de waterkoker, want dan wordt er onnodig veel water verwarmd. En dat kost weer meer energie én dus geld. Ga je koken, doe dan deksels op de pannen, want op die manier is het eten vaak sneller klaar en verbruik je minder gas. Kortom: zorg voor goede energietarieven, ga bewust om met je apparaten, onderhoud ze goed en haal stekkers waar mogelijk uit de stopcontacten als je apparaten niet gebruikt.