Energieprijzen in 2017 fors omhoog

0
893
Thuis energie besparen
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Zoals het ernaar uit gaat zien zullen de energieprijzen in 2017 flink omhoog gaan. Dat blijk uit de variabele energieprijzen welke Delta bekend heeft gemaakt. Grote energieleveranciers als Essent en Nuon willen nog niks kwijt, maar ook hier lijken de variabele prijzen te gaan stijgen. We moeten erop rekenen dat we alleen al op de variabele leveringskosten zo een 18 euro per jaar meer gaan betalen. Daarnaast zullen er nog een aantal kostenposten gaan stijgen vanaf volgend jaar.

Lange tijd konden huishoudens profiteren van dalende leveringskosten, maar vanaf aankomend jaar gaan we voor het eerst sinds vier jaar weer meer betalen. Huishoudens betaalde in 2014 ten opzichte van 2018 maar liefst 200 euro meer voor hun energie. Dit was vooral voor consumenten met een variabel tarief erg voordelig. Vooral de gasprijzen lijken in eerste instantie te gaan stijgen.

Stijgen er nog meer energiekosten vanaf 2017

Zoals het ernaar uitziet zal niet alleen de variabel leveringskosten gaan stijgen, maar ook een aantal andere kosten. Zo weten we al zeker dat de kosten voor “Opslag duurzame energie” omhoog gaan. Dit zal neerkomen op ongeveer 17 euro per jaar. Een geruststelling is misschien wel dat dit geld bedoelt is om bedrijven te stimuleren voor de ontwikkeling van duurzame energie. Dit alles om de duurzame doelstelling van Europa in 2020 te behalen.

Voor de rest lijkt het erop dat de netbeheerkosten ook zullen gaan stijgen. Jaarlijks dienen alle netbeheerders hun nieuwe netbeheerkosten van het aankomende jaar aan bij de ACM. Aan de hand hiervan berekend de ACM wat de netbeheerders maximaal mogen rekenen voor de netbeheerkosten. Omdat er landelijk aanpassingen/updates aan het gasstelsel gedaan moeten worden, lijkt het erop dat de kosten dus omhoog moeten.

Energie vergelijken & aanbiedingen in 2017 nog belangrijker

In 2017 zullen consumenten er verstandig aandoen om hun variabele energiepakketten om te zetten naar vaste energiepakketten. Hierdoor profiteren ze van de lagere kosten, omdat het er nu op lijkt dat ieder kwartaal de energiekosten zullen gaan stijgen. Ook doen huishoudens er verstandig aan om nog dit jaar over te stappen naar de beste energieleverancier zodat ze nog profiteren van de prijzen van dit jaar. Zorg dat je vanaf aankomend jaar je energie extra goed gaat vergelijken, want met een goede energie aanbieding kan je alsnog honderden euro’s per jaar besparen.