Energielabel kantoor verbeteren? Volg dit stappenplan!

0
349
energielabel kantoor verbeteren
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar om het nog maar eens te benadrukken: alle kantoren zijn verplicht om vanaf 2023 een energielabel C te hebben. Wat houdt dit label in? Namelijk dat het gebouw relatief energiezuinig is. Idealiter is een label A of B wenselijk, maar veel Nederlands kantoren hebben al moeite om het label C te halen. Wat dat betreft loopt ons land aardig achter als het aankomt op duurzame energie. Er moet de komende decennia echt wel wat gebeuren. Volg deze tips om het energielabel bedrijfspand te verbeteren.

Krijg inzicht in je energieverbruik

Zonder inzicht in je totale energieverbruik van je kantoor is het moeilijk om doelgericht te verduurzamen. Is het namelijk zo dat je veel stroom verbruikt door het gebruik van ouderwetse verlichting dan wil je wel precies weten hoeveel dat is. Zodoende kun je bepalen om het wel of niet te laten vervangen. Tegenwoordig zijn er energiemonitoringssystemen waar je heel precies inzicht in je stroomverbruik krijgt. Wil jij inzicht in je energieverbruik? Laat een energieprestatieadviseur je kantoorpand inspecteren en laat een rapport opstellen. Zo weet je precies hoe duurzaam jouw kantoor is. Een energieprestatie-rapport aanvragen kan via EnergielabelOffertes.nl. Op deze manier kan je direct meerdere aanbieders met elkaar vergelijken. 

Maak minder gebruik van verwarming en airco

Een klassieke manier om je kantoor te verduurzamen is om minder verwarming of airco te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een warmtepomp gaan gebruiken of stadswarmte. In warme zomers kun je ook de airco vervangen door kou uit de grond te halen. Er zijn genoeg mogelijkheden om dit soort zaken een stuk duurzamer aan te pakken.

Zorg voor betere isolatie

Het goed isoleren van een ruimte zorgt voor behoud van gecreëerde temperaturen. Is het koel dan blijft het langer koel. En is het warm dan blijft het langer warm. Er zijn legio mogelijkheden om je kantoor beter van isolatie te voorzien. Je kunt dan denken aan kruipruimte isolatie, hoogrendementsglas en spouwmuurisolatie. Allemaal zeer energiezuinige maatregelen die zich makkelijk binnen 5 jaar terugverdienen. 

Wek zelf energie op

Er zijn genoeg mogelijkheden om effectief energie te besparen, maar feit blijft dat er voor kantoren energie nodig is. Overweeg om voor je kantoor zelf energie op te wekken. Erg duurzaam en zo help je heel goed mee aan de klimaatdoelen. Eigen energie opwekkers zijn bijvoorbeeld zonnepanelen. Deze kun jij goed op weg helpen met het verduurzamen van je kantoor. Energielabel bedrijfspand verbeteren? Volg dan bovengenoemde tips en je bent een heel eind op weg.