We hebben allemaal zo onze eigen ideeën over energie besparen. Zo zijn er nog genoeg mensen die denken dat energie besparen gelijk staat aan een kille woning. Je ziet gelijk taferelen voor je van een huis zonder televisie, waar het altijd koud is en waar je niet mag genieten van een avondje ongestoord gamen. Niets is echter minder waar! Energie besparen kan juist de wooncomfort positief beïnvloeden en hier hoef je echt je levenswijze niet drastisch voor aan te passen. Wist je dat zelfs enkel energie vergelijken al heel veel kan schelen op je maandelijkse kosten? Veel mensen maken de fout om continue bij dezelfde energiemaatschappij te blijven hangen. Hierdoor mis je het inzicht van goedkopere tarieven als je overstapt en maak je ook geen gebruik van interessante acties als je een nieuw contract afsluit. Door energie te vergelijken, kan je in één oogopslag zien waar je goedkoper uit bent als je besluit over te stappen. Woon je al voor het goedkoopste tarief met jouw energieverbruik? Dan kan je er ook nog over nadenken om gebruik te maken van energiebespaartips. Energie besparen in een sfeervolle woning doe je zo.

Huis isoleren

 

Ben je ontzettend trots op jouw woning, maar heb je toch het gevoel dat er iets schort aan de isolatie? Dan is de kans groot dat het wooncomfort lager ligt dan je gewend bent. Zeker als de winters extreem koud zijn en de zomers weer veels te heet, is het belangrijk dat je het huis eens kritisch naloopt. Bekijk of er sprake is van enkel- of dubbelglas en of er veel warmte ontsnapt door de ramen, deuren en eventuele kieren in de muren. Bij een slecht geïsoleerde woning ontsnapt wel 50% van de warmte naar buiten. Dit betekent dat je grotendeels voor de buitenlucht aan het stoken bent. Dat is uiteraard hartstikke zonde en ook nog eens helemaal niet nodig. De meeste mensen hebben moeite met de beslissing om hun woning te isoleren. Hier hangt immers een flink prijskaartje aan en het is moeilijk om te beseffen dat energie besparen door isolatie een optie is. Erg zuinig lijkt het immers niet als je duizenden euro’s moet neertellen. Bedenk echter wel dat dit een investering is voor de toekomst. Uiteindelijk zal je dit geld gemakkelijk terugverdienen door lager energiekosten. Daarnaast is er sprake van waardevermeerdering na isolatie en geniet je van een hoger wooncomfort.

 

Schaf ‘warme’ woonaccessoires aan

 

Het is weer bijna winter en dat betekent dat de warme plaids, kussentjes en kaarsen weer tevoorschijn gehaald kunnen worden. Dit is niet alleen heel gezellig en sfeervol, maar ook nog eens de ideale manier om energie te besparen tijdens koude dagen. Onder een warme plaid met een dampende kop chocolademelk en flakkerend kaarsje zal je minder snel geneigd zijn om de thermostaat aan te draaien. Met warme woonaccessoires geef jij je woning sfeer en warmte, zonder dat je hiervoor in de buidel moet tasten als de energierekening enorm hoog uitvalt. Het is soms verbazingwekkend wat je met woonaccessoires alleen kunt bewerkstellen!