Vooral in vroeger tijden, toen huishoudelijke koel-vriescombinaties nog niet waren uitgevonden, lieten veel mensen een kelder in hun woning bouwen. De kelder diende toen als ruimte om voedsel en drank gekoeld op te kunnen slaan. Door de uitvinding van de koelkast en later de koel-vriescombinaties, ging deze functionaliteit grotendeels verloren. Wanneer mensen er tegenwoordig voor kiezen om een kelder te laten bouwen onder hun nieuwe woning, dan is dit meestal om de reden de leefruimte te vergroten. Dit klinkt allicht aantrekkelijk. Naast voordelen kent een kelder echter ook nadelen. Wij hebben ze beide voor je in een overzicht gezet.

Kelder voordelen

Logischerwijs is het grootste voordeel van een kelder de extra leefruimte of bergruimte. Dit is ideaal wanneer je je kinderen hun eigen speelplek wilt geven of wanneer je je eigen sportschool wilt creëren. De toegankelijkheid van de kelder geldt eveneens als groot voordeel. Je kunt er eenvoudig je tuinmaterialen of je fietsen in opslaan wanneer dat elders in of rondom de woning beperkt mogelijk is. Bovendien vergroot je met een kelder je woningwaarde.

Nadelen van een kelder

Het voordeel van een hogere woningwaarde heeft ook meteen een nadeel in zich schuilen. Het is namelijk nogal prijzig om een kelder te laten bouwen. Denk hierbij aan de speciale bouwmaterialen en grondwerkzaamheden die verricht moeten worden. Ook moet je de nodige investering in beveiliging doen. Ditzelfde geldt voor het waterdicht maken van de kelder. Het is wenselijk en belangrijk om vochtproblemen al bij de bouw te voorkomen.