Lifestyle

De voor en nadelen van infrarood verwarming

Geschreven door admin

De nieuwe trend op verwarming gebied is de elektrische infrarood verwarming. Door de huidige consumenten kan dit alternatief op de normale verwarming nog wel eens overgeslagen worden doordat er best een groot prijskaartje aan hangt. Door meer onderzoek te doen is de duurdere prijs relatief gezien nog redelijk goedkoop, vergeleken met de ‘normale’ verwarming. Hieronder worden de voor- en nadelen van elektrische infrarood verwarming genoemd. Op basis van deze informatie moet het voor een ieder makkelijker zijn een keuze te maken die betrekking heeft op dit onderwerp.

Voordelen

Gebruiksvriendelijk

De infrarood panelen die gebruikt worden zijn vrij compact. Dit zorgt ervoor dat deze in vrijwel iedere ruimte opgehangen kan worden. Daarnaast is het ook mogelijk om een paneel een extra functie te laten vullen. Zo is het namelijk mogelijk dat een paneel naast een verwarming ook een spiegel is. Dit zorgt ervoor dat er ruimte kan worden bespaard.

Geen schimmel

Doordat infrarood verwarmingen vaste objecten binnen het huis verwarmen (denk hierbij aan muren), nemen zij weg dat zich vochtige plekken op deze objecten gaan bevinden. Dit gaat de verspreiding van schimmel tegen.

Makkelijk te installeren

De infrarood panelen zijn gemakkelijk te installeren en vergen na de installatie vrij weinig onderhoud. Hierdoor kan je na de installatie de panelen eigenlijk ‘vergeten’.

Emissievrij

De infraroodverwarming panelen zijn emissievrij. Wanneer de infrarood panelen aanstaan wordt er geen brandstof verbruikt. Daarnaast is het zo dat als deze panelen in combinatie met zonnepanelen worden gebruikt, dat er dan 100% schone warmte wordt ‘geproduceerd’ doordat de energie die ze verbruiken van de zonnepanelen worden gehaald.

Efficiënt verwarmen

De manier waarop infrarood verwarmingspanelen ruimtes verwarmen is efficiënter dan de originele verwarmingen. Hierdoor is een infraroodverwarming kosten efficiënter dan een gebruikelijke verwarming. Daarnaast worden vaste objecten verwarmt door de infraroodstralen, hierdoor blijft de warmte in de objecten zitten, ook als een kamer tochtig is of als een deur geopend wordt. Hierdoor verliest de kamer ook niet zo snel zijn temperatuur.

Nadelen

Helaas hebben infraroodverwarming panelen niet alleen maar voordelen. Er zijn echter aanzienlijk minder nadelen dan dat er voordelen zijn.

De prijs

Een nadeel van infrarood verwarming is dat de prijs ongeveer twee keer zo hoog is dan dat de prijs is voor een gebruikelijke verwarming. Op dit moment schrikt dit de consumenten enorm af, echter is het wel het geval dat op de energie rekening de kosten van infrarood verwarming veel lager liggen dan de gebruikelijk verwarming. Hierdoor duurt het iets meer dan een jaar voordat het verschil goedgemaakt is.

Verwarmen

Om zelf echt optimaal de warmte te voelen moeten er geen objecten tussen jou en het verwarmingspaneel staan. Dit komt doordat, zoals bij de voordelen besproken is, de infraroodstraling de vaste objecten ook verwarmt. Deze nemen dan de infraroodstralen weg indien ze tussen jou en het paneel staan.

De infraroodverwarming is een nieuwe technologie binnen het verwarmen en heeft dus een aanzienlijk aantal voordelen. Het is belangrijkrijk om bij het maken van een keuze de voor- en nadelen van zowel de infraroodverwarming als de gebruikelijke verwarming tegen elkaar weg te strepen. Op basis daarvan kan een goed overwogen keuze gemaakt worden.