Er bestaan verschillende typen bedden. Een boxspring, of eigenlijk een boxspring combinatie, is één van deze typen. Dit artikel legt uit wat een boxspring combinatie is en welke voordelen het heeft. Daarnaast zal ook de elektrische boxspring combinatie aan bod komen.

Boxspring

Een boxspring bestaat uit verschillende onderdelen, te weten een onderstel op poten, een boxspring, met hierop een matras en eventueel een topdekmatras. De boxspring bestaat uit een matrasdrager (box) met daarin metalen veren. In deze ruimte is veel lucht waardoor de bodem van de matras goed kan ventileren. Voor extra ligcomfort gedurende het slapen op een boxspring, wordt hierop een matras gelegd. De matras erop bestaat uit pocketvering of bonellvering. Bonellvering wordt vaker toegepast, omdat dit een voordeligere optie is. Echter zorgt pocketvering voor een betere ondersteuning van je lichaam. Beide typen matrassen zorgen er wel voor dat het lichaam gedurende het liggen beter wordt ondersteund in vergelijking met een traditioneel bed met lattenbodem. Een boxspring combinatie is vaak circa 50 centimeter hoog.

Voordelen

Welke voordelen biedt een boxspring? Zoals hierboven al kort genoemd is een boxspring beter in staat om je lichaam gedurende de slaap te ondersteunen. Dit wordt veroorzaakt door de pocket- of bonellveren in je prettige matras en de veren in de boxspring. Mensen die gevoelig zijn voor rugklachten hebben veel profijt van deze ondersteuning van de boxspring combinatie ‘s nachts. Zeker als je een zittend beroep hebt, waar je rug dus overdag niet veel beweegt, is het belangrijk om ’s nachts je rug de juiste ondersteuning te geven. Hierdoor voorkom je dat je ’s morgens wakker wordt met rugpijn. Daarnaast is de hoogte van het bed ideaal voor het in en uitstappen uit bed. Je kunt namelijk op de rand van het bed zitten in een normale zithouding. Dit is ook nog eens beter voor je rug.

Elektrische boxspring

Veel typen boxsprings zijn te verkrijgen in een vlakke en verstelbare variant. De elektrische variant is duurder dan de vlakke boxspring combinatie. Echter biedt een elektrische boxspring combinatie extra voordelen. Eén van de grootste voordelen van een elektrische boxspring is dat het bed verstelbaar is. Lees je bijvoorbeeld graag een boek in bed of kijk je vaak tv in bed? Dan kun je de boxspring zo verstellen dat je hoofd gemakkelijk wordt opgericht waardoor je in de juiste houding je boek kunt lezen of tv kunt kijken. Zoals gezegd verkleint een boxspring combinatie de kans op rugklachten. Een elektrische boxspring combinatie draagt hier extra aan bij. Door namelijk het voeteneinde ’s nachts een stukje omhoog te plaatsen, verlicht je de spanning op de spieren in je onderrug en de rugwervels. Het is mogelijk om een tweepersoons boxspring te leveren waarbij het hoofd- en voeteinde voor beide personen afzonderlijk te verstellen is. Hiervoor is het wel belangrijk om een zogenaamd splittop te hebben waar bij het hoofdeinde van de toplaag gesplitst is.

Een elektrische boxspring biedt dus voordelen in vergelijking met een vlakke boxspring of bed met lattenbodem. Ondanks dat een elektrische boxspring duurder is in de aanschaf, is het een goede keus waar je jarenlang plezier van hebt.