Eenvoudig te leggen

0
52
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Je woning lijkt groter door het gebruik van breed laminaat en het geeft je huis een ruimtelijk en sfeervol gevoel. Bovendien bespaar je tijd omdat dit laminaat sneller te leggen is dan smallere planken en dit materiaal is erg stabiel. Er zijn vloeren verkrijgbaar met een v groef aan de lange zijden, ook wel een 2 v-groef genoemd. Dit zorgt voor een doorlopend patroon en geeft de kamer een uitgestrekt ruimtelijk effect. 

Niet van echt te onderscheiden

Vloeren met een v groef rondom, ook wel een 4 v-groef genoemd, hebben een extra robuuste uitstraling omdat het lijkt alsof ze los van elkaar liggen. Het geheel doet je denken aan een echte houten vloer. De zichtbare nerven en structuur bepalen de ruimtelijke uitstraling. Let bij het selecteren van een geschikte vloer vooral op het effect van de kleur op de gekozen ruimte.

Wat is belangrijk?

Als je kiest voor lichtere kleuren, dan kun je uitgaan van een ruimere en koelere sfeer. Kleuren die donkerder zijn geven een ruimte een warmere en meer compacte uitstraling. Als je die keuze hebt gemaakt, kun je gaan filteren op technische details. Denk hierbij aan:

Hoe lang verwacht de fabrikant dat de vloer meegaat?

Is de vloer geschikt voor vloerverwarming?

Is een dikkere vloer comfortabeler en meer geluidsdempend dan een dunne?

Bezint eer gij begint

Maak een inschatting van het onderhoud dat jouw gewenste vloer nodig heeft, dit staat meestal aangegeven op de website. Om te bepalen of een vloer bij jouw woning en levensstijl past, is het belangrijk om de mate van onderhoud te weten. Een laminaatvloer is over het algemeen veel minder onderhoudsintensief dan een echte houten vloer, maar laminaatvloeren kunnen op dit gebied onderling flink verschillen. Neem dus rustig de tijd voordat je een beslissing maakt.

Welke gebruiksklasse heb ik nodig?

Hieronder gaan we wat dieper in op de verschillende klasses voor gebruik:

Klasse 23/31: licht tot normaal gebruik

Bijvoorbeeld in slaapkamers, kinderkamers, woonkamers of je kantoor aan huis.

 

Klasse 23/32 normaal tot zwaar gebruik

Bijvoorbeeld in woonkamers, eetkamers, keuken, gang of hal en een klein kantoor.

 

Klasse 23/33: zwaar gebruik

Bijvoorbeeld in kantoren en winkels, maar ook voor intensief huishoudelijk gebruik.

Kleur je leven

Ook de kleur is niet onbelangrijk. Hierin heb je ruime keuze: van lichte designs met een doorlopend patroon tot warme kleuren met een voelbare structuur. Bovendien is er zelfs laminaat beschikbaar voor ruimtes met veel vocht.