Je bent opzoek naar een nieuwe huurwoning. Wellicht is het je eerste (huur)woning. Dan kan het nogal lastig en angstaanjagend zijn om het juiste huis of appartement te vinden. Vaak wordt er automatisch gekeken naar wat er met de ruimte gedaan kan worden: waar gaat de bank, hoe gaan we de keuken inrichten en welke kleur worden de muren. Dit is ook allemaal erg belangrijk, maar wanneer je gaat verhuizen zijn er ook een hoop dingen die mensen over het hoofd zien. Het is belangrijk dat je jezelf de juiste vragen stelt wanneer je naar een woonruimte zoekt. In deze blog vind je een aantal aandachtspunten waar je toch even stil bij moet staan wanneer je een nieuw thuis gaat huren.

De buurt zelf

Het eerste waar je op moet letten bij het huren van een nieuwe woning gebeurt eigenlijk al voordat je het huis überhaupt betreed, voldoet de buurt aan je eisen? Is het een schone/groene buurt? Wellicht ben je een natuur fan en houd je van een mooie groene buurt. Kansen zijn groot dat als de buurt er vervuild uit ziet, deze vaak vervuild blijft. Wanneer je kinderen hebt is het belangrijk om kritisch te kijken naar de veiligheid van de buurt en of je kind hier zorgeloos kan buitenspelen. Kijk ook goed of de buurt goed te bereiken is, dit kan doormiddel van openbaar vervoer of auto zijn. Het ligt er aan wat jou voorkeur is. Het is zonde om een huur contract af te hebben gesloten en er achter te komen dat de buurt niet aan je eisen voldoet.

Afmetingen van de woning

Wanneer je naar een bezichtiging gaat, neem dan altijd een meetlint mee. Voordat je van huis weg gaat is het handig om de maten van je meubilair op te meten. Zo kan je precies zien of jou meubels daadwerkelijk in de daar voor bestemde kamers passen. Ook kan je gelijk de juiste plekjes zoeken voor de bank, je stoel of kijken in welke kamer je bed gaat. Zo sta je later niet voor onplezierige verassingen.

De juiste voorzieningen

Kijk goed of de buurt de juiste voorzieningen biedt. Let vooral op de dagelijkse benodigdheden zoals: supermarkt, parkeergelegenheden, scholen en horecagelegenheden. Zo weet je zeker dat je terecht komt in een leuke buurt, waar ook genoeg te doen is. Wanneer je veel met het openbaar vervoer reist is het ook belangrijk dat de juiste bus, tram of metro haltes zich in de buurt bevinden, wellicht zelfs een busstation. Op deze manier bespaar je jezelf de onnodige moeite in de toekomst.

Algemene staat van de woning

De verhuurder is verantwoordelijk om de woning te onderhouden voor de huurder. Dit houd in dat als er schade is of er iets gerepareerd moet worden dit door de verhuurder moet worden geregeld en moet worden betaald. Kijk dus goed van tevoren of er schade is in de woning. Dit is dan de verantwoordelijkheid voor de verhuurder om dit te repareren. Vraag ook na in hoeverre je de woning mag aanpassen. Dit kan een nieuwe laag verf zijn of een kleine verbouwing. De verhuurder gaat hierover en zulke aanpassingen kunnen alleen doorgaan als hij dit accepteert