Een warme deken op bed

0
1836
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Vroeger sliep iedereen onder een wollen deken. Lekker warm en strak ingestopt onder een laken met daaroverheen zo’n warme deken. Deze dekens kwamen hoogstwaarschijnlijk uit de dekenfabriek van Aabe uit Tilburg, die heel Nederland voorzag van zo’n warme wollen kleed. Sinds de jaren 70 heeft het dekbed echter de deken vervangen. Mensen gingen massaal onder een dekbed slapen, synthetisch of van natuurlijk materiaal zoals dons of zijde. De deken verdween steeds meer uit de slaapkamer.

De laatste jaren is de deken als gebruik op bed weer langzaam aan het terugkeren. Mensen vinden een dekbed vaak zweterig warm en geven weer de voorkeur aan slapen onder wol. Niet gek want wol is een natuurproduct, het ademt, houdt je lekker warm maar laat ook de overtollige warmte verdwijnen. Daarnaast worden wollen dekens milieuvriendelijk geproduceerd wat veel mensen ook een prettig idee vinden. Maar hoe kom je nu aan een mooie deken? De meeste dekens die tegenwoordig worden gemaakt zijn bedoeld als plaid en zijn te klein voor een tweepersoonsbed. Dit komt omdat de huidige weefmachines een bepaalde breedte hebben. Langer zou dus kunnen maar breder niet. Daardoor zijn de meeste plaids maximaal 150 cm breed. Voldoende voor een eenpersoonsbed, maar echt te klein voor een tweepersoonsbed.

Het Deense bedrijf Silkeborg Uldspinderi maakt een serie dekens die wel groot genoeg zijn. Deze wollen dekens zijn maar liefst 220 cm breed en 260 cm lang, zelfs ruim genoeg voor een lit jumeaux. De dekens worden geweven van Scandinavische wol. Ze kunnen in de wasmachine (wolwas) wat erg praktisch is. Wol is van nature vuilafstotend dus vaak wassen is niet nodig. Hang de wollen deken af en toe even buiten om te luchten, eigenlijk wat je ook met een dekbed kunt doen.

Er zijn ook mensen die wol niet prettig vinden. Gelukkig zijn er ook dekens van katoen. Trouwens ook heerlijk voor iedereen in de zomer. Wol kan dan zeker ook omdat het ademt, maar een katoenen deken is dan ook erg fijn om onder te slapen.

Ik ben benieuwd hoeveel terrein de deken gaat terugwinnen in de slaapkamer.

deken wol