Wil jij een vijver laten aanleggen? Voordat je een vijver aan laat leggen is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van alle aspecten van het aanleggen en onderhouden van een vijver. Om jou een handje te helpen hebben we een aantal belangrijke aspecten wat betreft vijverinrichting voor je op een rijtje gezet.

Vijverbiologie

Wil jij dat jouw vijver helder water heeft en dat alle planten en dieren in jouw vijver goed groeien en gezond zijn? Dan is goede vijverbiologie van groot belang. Om de vijver in evenwicht te houden, moet de vijver voldoende bacteriën, voldoende waterhardheid en voldoende zuurstofplanten bevatten. De bacteriën (die zuurstofrijk water nodig hebben om te kunnen overleven) zetten organische afvaldeeltjes om in CO2, de mineralen die het water dankzij de waterhardheid bevat verspreiden de CO2 door de hele vijver en de zuurstofplanten zetten de CO2 weer om in zuurstof, zodat de bacteriën in leven blijven. Wanneer één van de onderdelen van deze biologische kringloop niet of te weinig aanwezig is, raakt de kringloop uit balans en treedt er algenbloei op, waardoor het water groen en troebel wordt.

Vijvertechniek

Niet alleen de biologie van jouw vijver speelt een grote rol in het evenwicht van de vijver. Ook de vijvertechniek is van groot belang. Zo zorgt een vijverpomp er voor dat het water in de vijver in beweging blijft. Hierdoor kan de vijver ‘ademen’: de afvalstoffen in de vijver kunnen door het water in beweging te zetten aan de atmosfeer worden afgegeven. Welke vijverpomp het meest geschikt is voor jouw vijver is afhankelijk van de inhoud van jouw vijver. Over het algemeen geldt dat een vijverpomp met een pompvermogen dat tussen de 25% en 50% van de vijverinhoud ligt voldoende is. Naast een vijverpomp is een vijverfilter van groot belang. Een vijverfilter zorgt er voor dat de vijver voldoende CO2 bevat, zodat de zuurstofplanten genoeg voeding hebben om te groeien.

Wil jij een vijverfilter en een vijverpomp kopen? Jouw vijvertechniek koop je vandaag de dag eenvoudig online bij een vijverspeciaalzaak. Online vind je het grootste aanbod vijvertechniek en kan je in alle rust een keuze maken.

Vijverleven

Veel mensen laten een vijver aanleggen zodat ze vissen kunnen houden. Vissen hebben geen toegevoegde waarde voor het evenwicht van de vijver, maar zorgen er wel voor dat de vijver levendig blijft en dat het leuk is om naar de vijver te kijken. Helaas zijn niet alle vissen geschikt voor vijvers met beplanting. Het is aan te raden om goed te onderzoeken welke vissen geschikt zijn voor jouw vijver. Daarnaast is het belangrijk dat er niet te veel vissen in de vijver zwemmen, omdat dit het biologische evenwicht van de vijver kan verstoren.