Een vaderschapstest: kan de beste overkomen!

0
739
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Een onderzoek naar biologische verwantschap tussen een kind en een mogelijke vader, oftewel een vaderschapsonderzoek of een vaderschapstest. Bijna een jaar geleden vond er zeer bijzondere gebeurtenis plaats die betrekking had op een wereldberoemde kunstenaar: Salvador Dalí, de overleden schilder die het surrealisme fabuleus op de kaart heeft gezet. Wij vonden het de moeite waard om deze bizarre historische happening nog eens te presenteren. Wat een vaderschapstest ermee te maken heeft? Mensen hebben soms bijzondere geheimen, zo ook Salvador Dalí.

Een langdurige rechtszaak: wie is de vader?

In de jaren ‘50 van de vorige eeuw had Dalí een relatie met een van zijn werksters, Antonia Martínez. Dalí was overleden in het jaar 1989 en Antonia had een dochter, waarvan niet duidelijk was wie de vader is. De nu 62-jarige Pilar Abel. Pilar spande een rechtszaak aan tegen de Gala-Salvador Dalí Stichting om een opgraving mogelijk te maken van de overleden kunstenaar en vervolgens duidelijk te kunnen scheppen of Dalí haar vader is. Pilar Abdel is er, samen met haar advocaat, op een slinkse juridische wijze erin geslaagd om haar doel te bereiken. Salvador Dalí werd in de koepelzaal van zijn eigen theatermusem in Figueres opgegraven en wonder boven wonder: zijn wereldberoemde rechtopstaande snor stond nog steeds “10-over-10”! Het lichaam is goed intact gebleven en de weg stond open voor het afnemen van een DNA-test.

Zou het nou echt…?

Het was geen geheim dat Dalí een voyeuristische kenmerken had. Masturbatie was een van zijn interesses, die hij ook op het doek met verf tot uiting bracht in een van zijn beroemdste werken: De grote Masturbator. In verschillende biografieën lezen we echter dat de grote meester op het gebied van geslachtsgemeenschap weinig of niet in contact is gekomen met vrouwen. Ook zijn er tot heden geen kinderen van Dalí op de wereld.

Volgens de dochter van Antonia Martínez had Dalí een geheime relatie met haar moeder. Haar moeder zou haar zelfs vaker verteld hebben dat Salvador Dalí haar biologische vader is. Spannend… Mocht het nou werkelijk zo geweest zijn, zou ze recht hebben op maar liefst een kwart van Dalí’s erfenis, waaronder bekende werken van Dalí zelf en tijdgenoten als Pablo Picasso.

Einde aan het sprookje

De resultaten van de vaderschapstest waren een ontgoocheling voor Pilar Abel. Ze bleek toch geen dochter te zijn van Dalí. Haar bewering is weerlegd, tot vreugde van de Spaanse staat en de Dalí Stichting. Zeker in verband met de veiligheid van de kunstwerken.