Het voorjaar staat weer voor de deur en dat vraagt nu eenmaal om weer wat meer buitenwerk: klussen aan je tuin of balkon. Gelukkig staan de folders vol met leuke acties, aanbiedingen en inspiratie. Toch zijn sommige dingen voor in de tuin niet echt ideaal voor op je balkon en zijn andere dingen juist weer gemáákt voor op je balkon. Wat jij ook hebt, in dit artikel geven we je een hoop tips én inspiratie voor een sfeervolle tuin of gezellig balkon.

Onderhoud

Een (groene) tuin vraagt onderhoud. Absoluut. Een balkon heeft dat echter wat minder. Toch betekent dat niet dat je niet naar de staat van je balkon hoeft om te kijken. Het komt namelijk vaak voor dat met name het beton van balkons af en toe moet worden nagekeken en/of gerenoveerd, aldus betonspecialist Vogel BV.

En in een tuin zul je dus regelmatig het gras moeten maaien of moeten snoeien of knippen. Heb je vrijwel alles betegeld? Ook dan heb helaas te maken met onkruid. Dé tip: houd het bij! Dan wordt het nooit écht een rot karweitje.

Groen

Maar naast onkruid is er natuurlijk ook groen dat wél gewenst is. Een mooi gazon en mooie planten, struiken en bomen bloeien in het voorjaar helemaal op. Ook je balkon kun je hartstikke leuk aankleden met groen. Natuurlijk is een boom hier iets minder op zijn plaats.

Op een balkon kun je wel voor kleinere planten gaan. Een wat kleinere buxus of hippe hangplanten zijn hartstikke praktisch.

Maar dan geven we je – voor tuin én balkon – dé tip van 2019: UV kunstplanten voor buiten. De beste uitvinding sinds het wiel. Of is dat heel overdreven? Kwalitatieve buitenplanten die écht nauwelijks van echt te onderscheiden zijn en ook nog eens tegen ieder stootje kunnen. Regen, wind, hagel, storm of dag in dag uit felle zonnestralen? De planten gaan levensjaren mee.

Tuinmeubelen

De folders en websites staan er vol mee: de leukste tuinmeubelen. Helemaal van hout of juist heel praktisch van kunststof. Een wat stoere en basic stijl of juist landelijk of romantisch. Voor iedere tuin is er iets leuks. Helaas past niet iedere tuinset op een balkon. Tenzij je echt een flink balkon hebt natuurlijk. Om die reden moet je jezelf niet te gek maken door alle leuke tuinmeubelen te bekijken. Beperk je tot wat past. Er zijn heel veel leuke inklaptafels en stoelen die op een balkon niet gauw in de weg staan.

En heb je een lekker knus hoekje over? Maak dan je eigen lounge-set van wat steigerplanken en kussens. Dat zien we dit seizoen heel veel terug op sfeervolle balkons.