Een sleutel bijmaken? Hoe gaat dat in zijn werk?

0
1176
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Iedereen heeft wel eens een nieuwe sleutel nodig. Misschien breekt een sleutel af en moet die vervangen worden. Of komt er een nieuwe huisgenoot bij die een eigen sleutel nodig heeft. U heeft vast wel eens een kopie laten maken van uw sleutel bij een slotenmaker. Maar hoe gaat dat nou eigenlijk in zijn werk, een sleutel bijmaken? Het bestaat uit drie stappen.

Stap 1: De slotenmaker kiest een basissleutel

De slotenmaker heeft een rek vol met verschillende sleutels klaar hangen. Deze sleutels zijn nog leeg, ook wel ‘blank’ of ‘blind’ genoemd: er is nog geen vertanding. Ten eerste kiest de slotenmaker een sleutel met hetzelfde model als de sleutel die gekopieerd moet worden.

Stap 2: De nieuwe sleutel wordt geplaatst in de sleutelmachine

In de sleutelmachine is ruimte voor twee sleutels. Links wordt de nieuwe sleutel geplaatst en rechts de oude. De machine voelt het profiel van de vertanding van de oude sleutel. Hierdoor freest, of boort, de machine automatisch hetzelfde profiel in de nieuwe sleutel.

Stap 3: De sleutel wordt glad gemaakt

Na het frezen in stap 2 kan het echter zo zijn dat de sleutel nog scherpe kantjes heeft. Daar zou iemand zich vervelend aan kunnen snijden. Om die reden wordt tijdens deze laatste stap de sleutel door een machine gehaald die de scherpe kantjes ervan af haalt.

Een sleutel die precies past

Zoals u vast heeft opgemerkt is het bij sleutels belangrijk dat hij precies de goede vorm heeft. Een kleine afwijking kan er al voor zorgen dat de sleutel niet past in het slot. Om die reden is het bijmaken van een sleutel een precies werk wat u aan een deskundige slotenmaker moet overlaten.

Certificaat

Maar niet alle sleutels mogen zomaar bijgemaakt worden. Sommige slotenfabrikanten hebben patent op de sleutel aangevraagd waardoor u de kopie alleen bij hen kunt aanvragen.