Alle stress van het dagelijks leven in ons kikkerlandje achterlaten, om een nieuw avontuur te starten in het buitenland… Wie heeft daar nou nog nooit van gedroomd? Emigreren is de droom van velen, maar iets wat uiteindelijk maar weinig mensen doen. Dat is begrijpelijk; emigreren kan namelijk een spring in het diepe zijn en vergt veel tijd, aandacht en organisatie. Echter kan het een fantastische ervaring zijn om uit je comfort zone te stappen en je droom achterna te gaan. Om deze reden vertellen wij je waar je aan moet denken als je verhuist naar het buitenland.

Waar je aan moet denken: uitschrijven uit Nederland

Voor uitschrijven geldt de regel: als je je langer dan acht maanden in één jaar buiten Nederland bevindt, moet je je uitschrijven. Uitschrijven doe je vijf dagen voor vertrek, maar kun je het beste van tevoren inplannen. Het heeft namelijk gevolgen voor je zorgverzekering, de Belastingdienst en eventueel ook voor je pensioen.

Daarnaast heb je de laatste dagen voor je vertrek natuurlijk veel andere zaken te doen en te regelen. Ook om die reden kun je het maar het beste snel regelen. Dan heb je nog een paar dagen de tijd voor de laatste punten en natuurlijk het afscheid nemen van je vrienden en familie.

Wat je moet regelen voor je verhuizing naar het buitenland

Voordat je naar het buitenland vertrekt, zijn er een aantal dingen om aan te denken. Waarschijnlijk staat er een hoop ook al op jouw lijstje, maar toch herinneren we je aan de belangrijkste zaken.

  • Huis. Heb je een koophuis? Denk dan goed na over wat je ermee moet doen. Neem je de inboedel mee? Een goede tip is verhuizen naar het buitenland met De Haan. Dit internationale verhuisbedrijf is gespecialiseerd in verhuizingen naar allerlei landen.
  • Werk. Blijf je voor je Nederlandse baas werken, of ben je van plan om carrièrewijs een nieuwe weg in te slaan? Sluit in elk geval het Nederlandse hoofdstuk van je carrière goed af. Via LinkedIn en verschillende community’s op internet kun je je alvast inlezen over de banenmarkt in je nieuwe thuis.
  • Diploma’s. Helaas wordt een Nederlands diploma niet zomaar overal erkend. Als je iets wilt blijven doen dat op je opleiding aansluit, kun je het beste je diploma laten legaliseren (bij DUO) en apostilleren (bij de rechtbank).
  • Je bankrekening. Het is niet nodig om je bankrekening op te zeggen wanneer je naar het buitenland verhuist. Wel kan het handig zijn om iemand anders te machtigen, die jouw rekening kan beheren voor het geval er iets gebeurt.

Daarnaast zijn er nog meer zaken waar je rekening mee moet houden. Denk maar aan de taal en cultuur in een land. Dit zijn echt geen keiharde dingen om te ‘regelen’, maar wel heel belangrijk voor een goede start. Eén ding is zeker: het is en blijft een avontuur.

Op de hoogte blijven van meer lifestyle trends, tips en inspiratie? Houd dan de website van Alive & Living regelmatig in de gaten.