Een knusse sfeer in je woonkamer

0
393
Design en lifestyleDesign en lifestyle

De koudere tijd komt er weer aan. Niks is gezelliger dan s’avonds, als het donker is, naar het geknetter van de houtkachel te luisteren. Een lekkere kop chocolademelk erbij en je komt helemaal tot rust. Wil jij ook een sfeerelement in je woonkamer? En een houtkachel aanschaffen? Wij geven je een aantal tips.

Wat is het?

Maar wat is nou eigenlijk een houtkachel? Het woord zegt het eigenlijk al. In een houtkachel wordt houdt gebruikt om te stoken. Dit zorgt voor warmte. Tegenwoordig is een houtkachel niet alleen maar functioneel. De houtkachels zijn dusdanig ontwikkeld dat het kan fungeren als een echte eyecatcher in je woonkamer. Een Houtkachel van Haardenstore zijn er in diverse soorten en maten. Zo heb je vrijstaande, ingebouwde en hangende houtkachels. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Welk design je ook neemt. De sfeer die een houtkachel creëert is romantisch en knus.

Hoe werkt het?

Elke houtkachel heeft een verbrandingskamer. In deze verbrandingskamer komen lucht en hout samen. Hierdoor wordt er gestookt en ontstaat er warmte. Lucht is enorm belangrijk om hout te laten verbranden. Deze verbrandingskamers zijn gemaakt van gietijzer, plaatstaal of speksteen. Een groot voordeel van een houtkachel is dan ook dat hier veel warmte vanaf komt. Hout is over het algemeen een goedkope brandstof. Je spaart veel op je energierekening.

Het juiste hout

Het is natuurlijk logisch dat je hout nodig hebt om je houtkachel te kunnen gebruiken. Er zijn veel verschillende plekken waar je hout kan kopen. Echter is niet elk hout van de juiste kwaliteit. Je vindt dan ook veel prijsverschillen. Bij het juiste brandhout is het belangrijk dat het hout maximaal 20% vocht bevat. Het is overigens wel belangrijk om het juiste hout te gebruiken. Kies voor essen, eiken, berken of beuken. Door het juiste hout zorg je namelijk voor een goede verbranding en vervuil je je schoorsteen niet met roet en teer.