Een huis uitbouwen; waar moet je rekening mee houden?

0
191
Design en lifestyle

Soms is er op de vraag naar een grotere woning een veel gemakkelijker antwoord dan een verhuizing. Doormiddel van je bestaande huis uitbouwen kun je veel problemen oplossen en wél in die fijne woning met tuin of in je huidige gezellige buurt blijven wonen. Met een verbouwing aan jouw huidige huis kan een ruimte worden vergroot of een extra ruimte worden aangebouwd. In dit artikel vertellen wij je de belangrijkste punten om rekening mee te houden als jij je huis gaat uitbouwen.

Op welke manieren kun jij je huis uitbouwen?

Om te beginnen zijn er vele manieren om een uitbouw aan huis te verwezenlijken; alle met hun eigen voor- en nadelen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een volledig glazen uitbouw aan jouw huis te plaatsen. Dit zorgt voor een enorme toename van de lichtinval. Het nadeel van een glazen uitbouw is dat de kosten snel kunnen oplopen. Ook een uitbouw met overkapping, waaronder je bijvoorbeeld de auto kunt plaatsen, behoort tot de mogelijkheden. Houd er rekening mee dat dit soort woning uitbouw veel ruimte van de huidige tuin afsnoept. Wil jij met de uitbouw meer ruimte creëren over twee etages van je huis? Dan kies je voor een uitbouw over twee verdiepingen. Als jouw keuze gemaakt is, is het belangrijk te weten of je voor een normale bouw of voor prefab bouwen gaat. Zoals je ziet zijn de mogelijkheden om je huis uit te bouwen veelvuldig. Win dus voldoende informatie in alvorens je keuze te maken en overleg, waar nodig, met een aannemer.

Lees ook eens dit artikel: Meer ruimte in huis creëren: 3 ideeën

 

Wat kost een uitbouw?

De kosten van een uitbouw hangen uiteraard af van de keuzes die je hebt gemaakt. Zoals hierboven al genoemd, is een glazen uitbouw bijvoorbeeld duurder dan een uitbouw van steen. Een prefab uitbouw kan weer in jouw voordeel werken. Hoewel de vraag ‘Wat kost een uitbouw?’ niet specifiek te beantwoorden is, kunnen we wel de gemiddelde kosten met je delen. Zo kost een compleet afgewerkte uitbouw van 2,5 x 6 meter over het algemeen niet meer dan 35.000 euro. Ook kun je kiezen voor een zogenoemd casco uitbouw. Dit betekent dat jouw uitbouw wordt opgeleverd zonder afwerking, dus zonder vloer, isolatie, verwarming en ramen. Je huis uitbouwen wordt op die manier 2500 euro goedkoper, al moet je in dit geval natuurlijk zelf nog voor de afwerking zorgen. Geef bij de aannemer met wie je in zee gaat altijd duidelijk het plafond van jouw budget aan. Een aannemer kan dan aangeven wat voor jou de mogelijkheden zijn en zorgt er bovendien voor dat het maximumbudget niet wordt overschreden.