Heb je er altijd al van gedroomd: wonen in Spanje. Misschien omdat het weer er veel beter is dan in Nederland of omdat de cultuur je aantrekt. Je kunt ervoor kiezen om te emigreren naar het zonovergoten land, maar een tweede huis kopen is ook heel goed mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld overwinteren in Spanje en het huis de rest van het jaar verhuren. Bij het kopen van een huis in Spanje komt nogal wat kijken. Wij geven je drie tips voor het kopen van een (tweede) huis in Spanje.

De locatie

Voordat je op zoek gaat naar huizen in Spanje moet je weten in welke regio je wilt wonen. Wil je een huis aan het strand? Of houd jij meer van de natuur en wil je een woning in het binnenland kopen? De Costa Blanca en de Costa Del Sol zijn populaire plaatsen waar veel Nederlanders hun tweede woning kopen. Maak een lijstje met verschillende locaties die je wel wat lijken. Ga ook zeker even een kijkje nemen bij de potentiële plekken. Op internet kan het anders lijken dan het daadwerkelijk is.

Wat voor soort huis?

Nu je weet in welke regio je een huis wilt gaan kopen, kun je kijken naar het huizenaanbod in Spanje.

Het aanbod van appartementen, villa’s, penthouses en finca’s is erg groot in Spanje. We raden je dan ook aan om het aanbod te beperken. Weet van tevoren of je op zoek gaat naar een appartement of juist een villa. Ook moeten de eisen die je stelt aan het huis duidelijk zijn. Wil jij graag een zwembad in de tuin? Of moeten er minimaal twee slaapkamers zijn. Je kunt dan heel gericht een huis in Spanje selecteren.

Papieren regelen

Voordat het avontuur echt begint, zul je een aantal papieren moeten regelen. Een huis kopen in Spanje moet door middel van een NIE. Deze NIE kun je aanvragen in het Nederlandse consulaat, maar ook in Spanje zelf. Heb je zelf niet zoveel verstand van een huis kopen in het buitenland? Je kunt een advocaat of jurist inschakelen om je te helpen. Deze zal je precies uitleggen welke papieren jij allemaal nodig hebt. Je kunt het beste een Nederlandse advocaat kiezen. Zo heb je geen last van de taalbarrière.