Een houten veranda in je tuin laten bouwen

0
999
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Wat is er nou beter dan met mooi weer heerlijk genieten in je tuin? Vertel het maar… Het wordt natuurlijk al snel beter met bijvoorbeeld een zwembad of een lekkere barbecue, maar een houten veranda in je tuin maakt het eigenlijk wel af. Wanneer je een houten veranda wilt laten plaatsen in je tuin, zijn er natuurlijk tal van mogelijkheden! In deze blog bespreken we de mogelijkheden, waardoor je wat meer te weten krijgt over waar je op kunt letten als je een veranda wilt aanschaffen.

Diverse mogelijkheden voor veranda’s

Er zijn erg veel mogelijkheden op het gebied van veranda’s. Zo kan je kiezen tussen verschillende houtsoorten, verschillende daken, isolatiemogelijkheden en erg veel extra opties. Laten we starten met de verschillende houtsoorten. Bij het kiezen van een houtsoort is het vooral een kwestie van smaak. Welke kleur of welke dikte hout vind je mooi? Wel is belangrijk dat je een duurzame houtsoort kiest, deze gaat immers het langst mee! Ga naar je plaatselijke houthandel om het beste veranda hout te bekijken. De houtsoorten op een rij:

  • Douglas hout
  • Grenen hout
  • Vuren hout
  • Larikshout
  • Eikenhout

Soorten daken voor op een veranda

Wanneer je een houten veranda laat bouwen is het goed mogelijk dat je een dak laat plaatsen, zodat je ook met minder goed weer of neerslag in de veranda kunt vertoeven. Zo zijn er ook voor het dak een aantal opties. Bekijk goed wat het beste bij jou past:

  • Dakpannen is een veel gekozen dakbedekking voor een veranda. Dit komt enkel voor wanneer je veranda een schuin dak heeft. Voor een plat dak wordt vaker gekozen voor andere mogelijkheden.
  • Rubber of roofing wordt vaak gekozen als het gaat om een plat dak op de veranda. Het is goed aan te leggen, waterdicht en relatief goedkoop. Ook kan je gemakkelijk het water laten afvoeren met behulp van een regenpijp langs de veranda. Een rubberen dak oogt vaak goed afgewerkt en verzorgd.
  • Zink is een materiaalsoort die vaak wordt gebruikt als het dak niet plat of stijl, maar ertussen is. Het is een materiaal dat vrij licht is en dat het materiaal erg lang mee gaat. Een nadeel dat we hier meteen bij willen vermelden is dat een zinken dak relatief duur is ten opzichte van de andere opties.

Extra mogelijkheden voor een veranda

Wanneer je een veranda laat plaatsen in je tuin zijn er tal van extra opties om je veranda nóg mooier te maken of om simpelweg te genieten van meer luxe. Zo is het mogelijk om een verwarmingssysteem te plaatsen in je veranda, zodat je ook met minder tropische temperaturen kunt genieten van de extra woonruimte die de veranda met zich meebrengt. Ook is het een goede optie om verlichting te plaatsen in je veranda. Laat bijvoorbeeld spotjes plaatsen in het dak of in de constructie van de veranda.

Wanneer je meer licht wilt creëren in je veranda is het verstandig om een lichtkoepel te laten plaatsen. Hierdoor is dak nog steeds helemaal dicht, en heb je wat meer licht in je veranda. Dit is vooral een aanrader wanneer je veranda in een hoek staat, of wanneer je veranda veel muren heeft. Zelfs voor de wanden van een veranda zijn er veel mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld een pui van glas laten plaatsen of windvaste screens. Hierdoor heb je geen last meer van een frisse wind die komt opzetten of van de zon die laag staat en de veranda in schijnt.

Tenslotte zijn er ook veel opties als het gaat om de vloer van je veranda. De meest voorkomende soorten vloeren zijn van hout of van tegels. Dit omdat het bestand is tegen eventuele weersinvloeden en omdat dit de meest praktische optie is. Wanneer je gaat kiezen tussen een houten- of tegelvloer zijn daar natuurlijk ook tal van mogelijkheden in.