Voor een tuinier is niets zo fijn als een groen en gezond gazon. Voordat je straks weer buiten kunt genieten van het (hopelijk) mooie weer, wil je natuurlijk dat het gazon er mooi bij ligt. Een gazon dat een lust op het oog is en waarvan je buren op zullen kijken als ze door het raam kijken. Dit gaat echter natuurlijk niet vanzelf.
Bij gazon onderhoud moet je aan een aantal zaken denken. In dit artikel geven wij je tips om een groen en gezond gazon te krijgen en houd je deze in absolute topconditie.
Bemesten
Het is geen publiek geheim dat een gazon heel veel voedingsstoffen nodig heeft om te groeien. Daarom is het erg belangrijk om op de juiste manier het gazon te bemesten. Zodra de lente aanbreekt en de temperatuur stijgt tot boven zes graden, dan kan je gaan beginnen met bemesten.
Zorg er dan wel eerst voor dat het gras is gemaaid, want in de winter ontstaan vaak onregelmatige plekken in het gazon. De juiste hoeveelheid bemesting staat vaak op de verpakking, maar geef vooral niet te veel mest. In maart, de zomer en het najaar kan het gazon bemest worden.
Kale plekken voorkomen
Om kale plekken in het gazon te voorkomen, moet je regelmatig maaien. Door geregeld te maaien wordt de groei van het gras gestimuleerd, wordt de grasmat dikker en maakt onkruid minder kans. Doe dit wekelijks een keer in de zomer en eens in de twee weken in de winter en maai tot ongeveer 3-4 centimeter hoog.
Mocht je toch kale plekken krijgen in het gazon, dan kan je deze vullen met graszaad. Dit kan je het beste doen met hetzelfde mengsel als waarmee het gazon is ingezaaid. Lukt dat niet, dan kan je een voorraadje gras gebruiken die je hebt overgehouden bij het snijden van de kanten.
Verticuteren
Na het maaien kan er een viltlaag in het gras ontstaan. In beginsel is dit geen probleem, maar wanneer deze laag te dik wordt komt er te weinig lucht, licht en water bij de wortels. Op de lange termijn zal het gras zich steeds verder uitdunnen, omdat het zich onvoldoende verder ontwikkelt.
Het is daarom belangrijk om het gazon eens in het jaar te verticuteren. Met verticuteren verwijder je mos, onkruiden en dood gras, zodat je uiteindelijk mooier gras er aan overhoudt.
Onkruid wieden
Regelmatig zal je je gazon moet controleren op onkruid. Het is hierbij van groot belang om hier snel bij te zijn. Als je dit namelijk niet snel genoeg doet, dan kan het onkruid zich verder verspreiden en zal dit het gazon geen goed doen. Onkruid wieden kan met de hand of door middel van gereedschappen. Door tijdig en herhaaldelijk het onkruid te bestrijden, zorg je ervoor dat zelfs hardnekkige onkruiden moeilijk kunnen groeien.